İnsan Hakları Hukukunda ifade özgürlüğü bağlamında basın özgürlüğünün sınırlandırılması sorunu ve Türkiye örneği
Limit to freedom of the press from the perspective of freedom of the expression in human rights law and Turkey as an example
- Tez No: 377616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Demokratik Toplum, AİHS, Türkiye'de Basın Özgürlüğü, Freedom of Expression, Freedom of the Press, Democratic Society, European Convention Of Human Rights, Freedom of Press in Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Basın özgürlüğü uluslar arası belgelerde ayrı bir madde olarak değil ifade özgürlüğünün bir kullanım yolu olarak ifade özgürlüğünün düzenlendiği madde çerçevesinde ele alınmaktadır. İşte basın özgürlüğünün muhtevasını ve hangi durumlarda sınırlandırılabileceğini belirlemek için ifade özgürlüğü ekseninden bir yaklaşıma yönelmekteyiz. Basın özgürlüğü demokratik kültürün var olması için vazgeçilmez bir değerdir. Bu sebeple basın özgürlüğünün gerçek manada sağlanabilmesi için sınırlandırılma sebeplerinin sınırlı sayıda ve sıkı koşullara bağlı olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Sınırlandırma sebepleri muğlak ve keyfiyete yol açacak şekilde düzenlenmemelidir. İşte bu bağlamda çalışmamızda bize yol gösterecek olan AİHS' nin 10. Maddesi ele alınmıştır. AİHS 10. Madde' de basın özgürlüğünün muhtevasını ve hangi durumlarda sınırlandırılabileceğini düzenlemiştir. Türkiye'de basın özgürlüğü ile ilgili mevcut düzenlemelerde de AİHS' nin 10. Maddesinde yer alan sınırlandırma ölçütleri etkisini büyük oranda göstermiştir.
Özet (Çeviri)
International treaties regulates“Freedom of the Press”as a usage of“Freedom of Expression”. Therefore, to specify the content and limitations of the“Freedom of the Press”we must look from the perspective of“Freedom of Expression”.“Freedom of the Press”is inevitable for the existence of democracy. Therefore, to provide a real“Freedom of the Press”there should be limited number of reasons for limitation of the press and limitation should be bound with strict rules. Resons for limitation should be objective and clear. From this perspective in this study European Convention Of Human Rights article 10 is analysed. This article regulates the content and reasons for limitations of the“Freedom of the Press”. Turkey's regulations on“Freedom of the Press”are mostly affected from the European Convention Of Human Rights article 10.