Üniversite spın-off şirketlerinin başarısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Türkiye teknoloji geliştirme bölgeleri örneği
Determination of the success factors of university spin-off companies: The sample of technology development zones in Turkey
- Tez No: 377615
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KALÇA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Akademik Girişimcilik, Üniversite Spin-off Şirketleri, Logit Regresyon Analizi, Academic Entrepreneurship, University Spin-off Companies, Logit Regression Analysis
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 192
Özet
İnovatif ürün ve hizmetlerin oluşturulması için gerekli olan yeni bilgilerin yaratıldığı, yayıldığı ve ticarileştirildiği, sürekli değişen bir küresel rekabet ortamında yaşanılmaktadır. Bilim ve teknoloji alanlarında hızlı gelişmelerin yaşandığı bu küresel rekabet ortamında ülkelerin rekabet basamaklarını hızla tırmanabilmeleri adına, yeni bilgileri üretebilme, üretilen yeni bilgileri yeni teknolojilere dönüştürerek ticarileştirme kabiliyetlerini arttırmaları gerekmektedir. Bu noktada, üniversite ve sanayinin mevcut imkânlarını bilimsel, teknolojik ve ekonomik gelişmeler için bir araya getirmesi, üniversitelerde üretilen yeni bilgilerin gerekli kanallara aktarılarak ticarileştirilmesi önem kazanmaktadır. Üniversite spin-off şirketleri, üretilen yeni bilgilerin yayılması ve ticarileştirilmesi için önemli bir araçtır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde yerleşik üniversite spin-off şirketlerinin başarısını etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu amaçla ilgili literatür göz önünde bulundurularak oluşturulan araştırma modeli, yapılan pilot saha sonuçlarına göre revize edilmiştir. Revize edilen teorik model, Türkiye'de 19 ilde bulunan 25 Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nde faaliyet gösteren üniversite spin-off şirketleri ile Logit Regresyon Analizi kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, inovasyon üniversite spin-off şirketlerinin başarısını etkileyen en önemli faktördür. Ayrıca üniversite spin-off şirketlerinin başarısını artıran diğer değişkenler; üniversite personel desteği, ar-ge faaliyeti ve açık inovasyondur.
Özet (Çeviri)
We live in a rapidly changing global competitive environment where new knowledge is created, disseminated, and commercialized to provide innovative products and services. In this global competitive environment where the rapid developments are experienced in the fields of science and technology, countries must increase their ability to produce new knowledge and to commercialize it by converting new technologies to take quick and competitive steps. At this point, it is important that university and industry should put their existing opportunities together for scientific, technological, economic developments and of new knowledge improved in universities should be commercialized by transferring the necessary channels. University spin-off companies are an important agency for dissemination and commercialization of new knowledge. The main purpose of this study is to determine success factors of university spin-off companies located in Turkish Technology Development Zones. For this purpose, the research model created using literature review was revised according to the results of pilot study case. Revised theoretical model was tested for university spin-off companies operating in 25 Turkish Technology Development Zones in 19 provinces by using Logit Regression Analysis (LRA). According to the obtained results, innovation is the most important factor affecting the success of university spin-off companies. Moreover other variables that increase the success of university spin-off companies are personnel support of university, r&d activity and open innovation.