Kick boks hakemlerinin karar verme ve atılganlık düzeylerinin algılanan mesleki yeterlilik üzerine etkisinin incelenmesi
The i̇nspecti̇on of the effect of ki̇ck box referess' maki̇ng deci̇si̇on and asserti̇veness levels on profesi̇onal adequacy
  1. Tez No: 377637
  2. Yazar: GAMZE DERYAHANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karar Verme, Mesleki Yeterlilik, Atılganlık, Making Decision, Professional Adequacy, Assertiveness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, 2012-2013 yılı kick boks müsabakalarında görev alan kick boks hakemlerinin karar verme, mesleki yeterlilik ve atılganlık düzeylerinin belirlenmesi ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2012-2013 yılı müsabaka döneminde Türkiye Kick Boks Federasyonu tarafında 9 farklı ilde organize edilen müsabakalar da görev alan kick boks hakemleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evreni oluşturan 517 faal kick bok hakeminden 35 kadın 115 erkek olmak üzere tesadüfi örneklem yönetimi ile elde edilen 150 kick boks hakeminden oluşmaktadır. Çalışman kapsamında Mann ve ark (1998), tarafından geliştirilen Deniz (2004) Türkçeye çevrilen, Melbourne Karar Verme Ölçeği, Rathus (1977) tarafından geliştirilen Atılganlık Envanteri ile Schyns ve Von Collani (2002) tarafından geliştirilen Mesleki Yeterlilik ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; Kick boks hakemlerinin Karar Verme ve Karar Vermede Özsaygı, Mesleki Yeterlilik ve Atılgan Düzeyleri ile ölçeklerin alt boyutlarına ilişkin elde bulgulara göre; Cinsiyet, Medeni Durum, Kick Boks Hakemlerinin Şiddete Maruz Kalma durumları ve Hakemlik Klasmanlarına açısında anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This survey, has been made so as to determine and inspect the referees ,who took part 2012-2013 season kick box games, level of making decision, professional adequacy and assertiveness. The universe of this research consists of the kick box referees who took part in the games that was organized in 2012-2013 season in 9 different cities. 2012-2013 The sampling of the research consists of 150 kick box referees, 35 women and 115 men, chosen by random sampling method among the 517 active kick box referees. In this study the data collection tools were the Melbourne Decision Making Questionnaire I-II, developed by Mann et al. (1998) and adapted into Turkish by Deniz (2004) Rathus Assertiveness Schedule developed by Rahus (1977) and Professional Competence Scale developed by Schyns and Von Collani (2002). At the end of the research; significant differences are discovered between kick box referees' making decision, self-esteem in making decision, professional adequacy and assertiveness levels and the findings of the data tools; in the sense of gender, marital status, states of kick box referees' exposing violence and division of referees.