24 numaralı Mühimme Defteri'nin (H. 981-982/M. 1573-1574 1-80 s.) transkripsiyonu ve değerlendirmesi
  1. Tez No: 377645
  2. Yazar: HATİCE ÇAĞLIKEÇECİGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mühimme Defteri, Divân-ı Hümâyun, II. Selim, Donanma-yı Hümâyun, Muhimme Register, Divan-ı Humayun (council of state), II. Selim, Donanma-yı Humayun
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Osmanlı merkezî teşkilatının en önemli kurumu olan Divân-ı Hümâyun'da alınan kararların tutulduğu Mühimme Defterleri, fermân ve nâmelerin kaydedilmeleriyle ortaya çıkmıştır. Divânda alınan her karar bu defterlere kaydolunduğundan içerik yönünden hayli zengin olup, araştırmacılara geniş bir araştırma sahası sağlamaktadır. Araştırmak istenen dönemle ilgili; devlet teşkilat yapısı, dış ülkelerle ilişkiler, döneme ait devlet adamları ve görevleri gibi konularda başvurulacak öncelikli kaynaklardır. Özellikle XV-XVII. Yüzyıllara ait çalışmaların ana kaynağıdır. Bu tez; Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde bulunan, A. DVN. MHM. d 024 Şeklinde tasniflendirilmiş 24 Numaralı Mühimme Defteri'nin 1-80 sayfaları arasındaki, II. Selim Dönemi, Sokollu Mehmed Paşa Sadrazamlığı, H. 981 / M. 1573-1574 yıllarında Divân'da tutulan 217 hükmü ve bunların dönem olayları çerçevesinde değerlendirilmesini ihtiva etmektedir. Bu çalışmada, defterin transkripsiyonu ve hükümlerin özetleri yapılarak defterdeki olaylar değerlendirilip, dönem hakkında bilgi verilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The Mühimme Registers in which they wrote the decisions of the Divan-ı Hümâyûn where is the most important institution of the Ottoman central organization have emerged by recording the letters and decrees. Every decisions taken in the Divan (council) has been registered in this book for that reason they are very rich in the content and provide broad research area for the researchers. Relate to the period required to investigate. State organizational structure, relations with foreign countries, period dignitaries and their tasks are prior sources of reference. Especially, they are very important part of the studies which belong to 15th- 17th centuries. This thesis; located in Prime Minister Archives was classified as A. DVN. MHM. d 024 the period of II. Selim, Sokollu Grand Vezir Mehmet Pasha take place in 24 number Mühimme registers between 1-80 pages. İn H. 981/ M. 1573-1574 years, 217 decisions taken in Divan has been found in this book. İn this study; transcription of register and simple summaries of the provisions have been made. The events in the register were analyzed. We have tried to provide information about the period.