Üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi olma duygusal zeka ve sosyal iyi olma düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation of psychological well-being, emotional intelligence and social well-being levels of university students
- Tez No: 377644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Psikolojik İyi Olma, Sosyal İyi Olma, Social Intelligence, Psychological Well-being, Social Well-being
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi olma, duygusal zeka, ve sosyal iyi olma düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi olma, duygusal zeka, ve sosyal iyi olma düzeylerinin cinsiyete, gelir düzeyine, öğrenim gördükleri fakültelere, anne ve baba eğitim durumlarına, ebeveyn tutumlarına ve akademik başarı algılarına göre anlamlı biçimde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca, psikolojik iyi olma üzerinde duygusal zekanın ve sosyal iyi olmanın yordayıcı olup olmadığı da araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 eğitim öğretim yılı güz döneminde Sakarya Üniversitesi'nde öğrenim gören 305 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Psikolojik İyi Olma Ölçekleri”,“Duygusal Zeka Ölçeği”,“Sosyal İyi Olma Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”ile elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları ile elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS-15 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizi sırasında betimleyici istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon katsayısı ve doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, psikolojik iyi olma duygusal zeka ve sosyal iyi olma ile pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. Aynı zamanda psikolojik iyi olma; duygusal zeka ve sosyal iyi olma tarafından anlamlı biçimde pozitif yönde yordanmaktadır. Kadınların duygusal zeka ve sosyal iyi olma düzeylerinin erkeklerin duygusal zeka ve sosyal iyi olma düzeylerinden anlamlı biçimde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre psikolojik iyi olma açısından anlamlı farklılığın olmadığı görülmüştür. Gelir düzeyleri açısından incelendiğinde öğrencilerin duygusal zeka, psikolojik iyi olma ve sosyal iyi olma düzeylerinde anlamlı biçimde farklılığın olmadığı belirlenmiştir. Duygusal zeka ve sosyal iyi olma düzeyleri öğrenim görülen fakültelere göre anlamlı biçimde farklılaşırken, psikolojik iyi olma düzeyi açısından anlamlı biçimde farklılaşmadığı anlaşılmıştır. Son olarak, öğrencilerin psikolojik iyi olma, duygusal zeka ve sosyal iyi olma düzeylerinin; ebeveyn tutumları, anne ve baba eğitim düzeyi ve algılanan akademik başarı açısından farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between psychological well-being, emotional intelligence, and social well-being levels of university students. It was examined whether university students' psychological well-being, emotional intelligence and social well-being levels differ according to gender, income, field of study, parental education, parental attitude and academic achievement. In addition, the predictive role of emotional intelligence and social well-being in psychological well-being was examined. Participants of the study were 305 students attending to the various faculties of Sakarya University in 2012-2013 academic year. The data were collected by“Scales of Psychological Well-being”,“Emotional Intelligence Scale”, and“Personal Information Form”. The data were analyzed using descriptive statistics, independent sample t-test, one way ANOVA, correlation and linear regression. According to findings of the study it was determined that psychological well-being was positively related to emotional intelligence and social well-being. It was found that psychological well-being was positively predicted by emotional intelligence and social well-being. Emotional intelligence and social well-being levels of female students are significantly higher than those of male students. It was seen that psychological well-being of university students did not vary significantly in terms of gender. It was also seen that psychological well-being, emotional intelligence and social well-being levels of students did not vary significantly in terms of income. It was found that emotional intelligence and social well-being of students in terms of field of study varied significantly while psychological well-being of students did not show any significant difference. Finally, it was determined that psychological well-being, emotional intelligence and social well-being levels of students did not vary significantly in terms of parental attitude, parental education and academic achievements of students.