Reşat Nuri Güntekin'in 'Acımak' romanı baskılarından hareketle Türkçenin sadeleşme seyri
Simplification process of Turkish language based on different editions of 'Acımak' by Reşat Nuri Güntekin
  1. Tez No: 377662
  2. Yazar: ANIŞ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Acımak, Reşat Nuri Güntekin, Sadeleşme, Kelime ve Kelime Grupları, Acımak, Reşat Nuri Güntekin, Simplification, Word and Word group
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmamızda Reşat Nuri Güntekin'in“Acımak”romanındaki kelime ve kelime gruplarının yıllara göre değişim süreci incelenmiştir. Çalışmamız; Giriş, İnceleme ve İstatistikler, Sonuç, Değerlendirme ve Kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde yazar hakkında bilgi,“Acımak”romanının özeti yer almış, ikinci bölüm olan“İnceleme ve İstatistikler”bölümünde ise eserin baskılarındaki kelime ve kelime gruplarındaki değişimler tablo hâlinde sunulmuş, her tablonun sonunda bu değişimler sayısal olarak grafiklere dökülmüştür. Sonuç bölümünde çalışmamızın değerlendirilmesi yapılmış, son olarak da tezimizin sonuna çalışmamızda faydalanılan eserlerin bulunduğu“Kaynakça”kısmı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the changing process of words and word groups in Reşat Nuri Güntekin's novel,“Acımak”has been examined. The study includes Introduction, Analysis and Statistics, Results and References parts. In the Introduction, information about the author and an summary of the novel“Acımak”has been provided, In the second part, Analysis and Statistics, changes of the words and word groups among the different editions of the book have been presented utilizing tables and statistical graphics following each table. In the Results, an evaluation of the study has been made, and under the References part, resources which have been utilized have been added.