Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki figürlü adak stelleri ışığında adak ve inanç ilişkisi
Found i̇n the Museum of Anatolian civilizations figured i̇n the light votive stele, votive and belief relations
- Tez No: 377706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Adak, Adak Steli, Ġnanç, Phrygia, Zeus, Epithet, Vow, Votive stele, religion, cult, Frigya, Zeus, Epithet
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
M.Ö. 8. Yüzyılda Gordion' da kendi medeniyetlerini kurmaya başlayan Frigler, yaşadıkları bölgenin bin yıl sonra bile Frigya olarak anılmasını sağlamışlardır. Son derece gizemli olmalarıyla dikkat çeken adak levhaları, Roma'nın Frig eyaleti adını verdikleri coğrafyada M.Ö.2. ve 3. yüzyıllarda dikkat çeken eserlerindendir. Çalışmamda, Roma Dönemi' nde Frigya Bölgesi'nde yapıldıkları bilinen, bu bölgeye özgü olan, Zeus'a farklı epithetlerle ithaf edilen ve şu an Anadolu Medeniyetleri Müzesi' nde bulunan adak stelleri incelenmiştir. Diğer kültür ve inançlarda farklı uygulama alanı bulan adama geleneği üzerinde durularak, stellerin yapıldıkları bölge, bölgenin araştırma tarihçesi, coğrafi özellikleri, tarihi, yönetim biçimi de incelenmiştir. Yapıldıkları dönemi bütün özellikleriyle yansıtması bakımından çok büyük öneme sahip olan adak stelleri önce buluntu yerlerine göre, sonra adandıkları tanrının epithetlerine göre sınıflandırılmış ve buna göre bir katalog oluşturulmuştur. Yapıldıkları dönemi bütün özellikleriyle yansıtması bakımından çok büyük öneme sahip olan adak stelleri, öncelikle buluntu yerlerine göre, sonra da adandıkları tanrının epithetlerine göre sınıflandırılarak katalog şeklinde hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda, yaşadıkları her dönemde insanoğlunun adak adamaya ihtiyaç duyduğu sonucuna ulaşılmış ve tarihleme yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phyrigian's, where is the began to establish their own civilization in Gordion in the 8. Century B.C., even after a thousand years of their region of Phyrgia were referred to as follows. Draws attention to be extremely mysterious votive plates, they gave the name of the Roman province of Phrygia geography noticeable artifacts in the second and third centuries B.C. In my study, they are known to do in Phrygia during the Roman Period, which is unique to this region, which was dedicated to Zeus, with different epithets and currently located in the Museum of Anatolian Civilizations votive steles were examined. Other cultures and beliefs in the different application areas with an emphasis on finding the dedicate traditions, they are made of steles region, the region's research history, geographical features, history, polity were also investigated. Votive steles, which has great significance With all the features of their time, prior to in terms of reflecting findspots, according to the epithet of the god then classified according to their dedicated and accordingly has created a catalog. At the end of the study, they live in each period mankind has reached the conclusion that they need to make amends and dating have been studied.