Reflections of psychological changes on interpersonal communication
Psikolojik değişikliklerin kişilerarası iletişime etkisi
- Tez No: 377757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR KÜÇÜKBEZİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Dil sürçmeleri, Dilin Psikolojisi, Bilinç Dışı, Psikoanaliz, Communication, slip of tongue, psychology of language, unconscious mind, psychoanalysis
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
İletişimde, psikolojinin konuşma diline olan etkileri yadsınamaz. Bu etkiler iletişim açısından hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Günlük yaşantımızda hemen hemen herkesin zaman zaman yaşadığı bir olgudur dil sürçmeleri. Konuşma anında pek çok kez bizleri zor durumda bırakan, yanlış anlaşılmalara ve dinleyici açısından ön yargılara neden olan dil sürçmeleri, uzun yıllardır hem dil bilim hem de psikoloji alanlarının araştırma konusu olmuştur. İletişimde konuşmacıyı zor durumda bırakan, dinleyici olumsuz algılamaya iten dil sürçmeleri psikolojik açıdan ele alındığında; istem dışı ortaya çıkan, asıl nedenlerinin geçmişe dayalı olduğu psikolojik bir olgu olarak değerlendirilecektir. Bu çalışma, psikolojinin iletişim üzerindeki olumsuz etkilerinden biri olan dil sürçmelerini ve buna bağlı olarak geçmiş yaşantıların, bilinç dışına ötelenmiş ve bastırılmış duyguların iletişim aracı olan dile nasıl yansıdığını ve iletişimi nasıl etkilediğini açıklamaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda sözü edilen alt faktörler değerlendirildiğinde, dil sürçmeleri konuşmacının kontrolünün ötesinde gerçekleşen bir olgu olduğu için, sağlıklı bir iletişim; dinleyicinin konuşmacıya karşı hoş görülü ve ön yargılardan uzak durmasına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The affects of the psychology on the language use can not be ignored in communication. These affects can cause both positive and negative results with regards to communication. Slips of tongue is a phenomena that almost everybody experiences in the daily life. The slips of tongue that sometimes leaves us in a difficult situation, cause misunderstandings and cause prejudice by the listeners have been among the major research subjects of linguistic and psychology fields. When it is taken into consideration psychologically, the slips of tongue, whose real reasons dates back to background experiences and that comes into being as involuntary actions and that leave the speaker in a difficult situation and drive the listener into a negative perception will be evaluated as a psychological phenomena. The aim of this study is to explain the slips of tongue as one of the negative affects of psychology on communication and accordingly, how the background experiences and repressed feelings into unconscious level of mind reflect on and affect the language and communication. In this direction, when the mentioned sub-factors are evaluated, a healthy communication depends on the tolerance and staying away from prejudices of the listener against the speaker as the slips of tongue(slip of tongue) occur far beyond the control of the speaker.