Ürün tasarım sürecinde çevik üretim yaklaşımı ve ayakkabı sektöründe uygulama
Agile manufacturing approach i̇n product design process and application i̇n footwear sector
- Tez No: 377756
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevik Üretim, Yeni ürün performansı, Ayakkabı sektörü, Agile Manufacturing, New Product Performance, Footwear sector
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, Konya ilinde ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde çevik üretim faaliyetlerinin alt boyutları olan yeterlilik, hızlılık, esneklik, örgütleme, insanlar, teknoloji ve bilgi ile yeni ürün performansı arasındaki ilişkileri analiz etmektir. Ayrıca çevik üretim faaliyetlerinin yeni ürün performansı üzerindeki etki düzeyini belirlemektir. Korelasyon analizi sonucunda; çevik üretim kapasitesinin alt boyutları olan yeterlilik, hızlılık, esneklik ve insanlar ile yeni ürün performansı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan çevik üretim kapasitesinin alt boyutları olan örgütleme, teknoloji ve bilgi ile yeni ürün performansı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Çevik üretim kapasitesinin yeni ürün performansı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonucunda; çevik üretim kapasitesinin yeni ürün performansını pozitif yönlü etkilediği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationships among competence, speed, flexibility, organization, people, technology and knowledge, which are the subdimensions of agile manufacturing activities in companies operating in the footwear sector in Konya, and new product performance. It also aims to determine the effect level of agile manufacturing activities on new product performance. As a result of correlation analysis, a positive and significant relationship among competence, speed, flexibility and people, which are the subdimensions of agile manufacturing activities, and new product performance has been identified. On the other hand, it has been determined that there is no significant relationship among organization, technology and knowledge, which are the subdimensions of agile production capacity, and new product performance. As a result of regression analysis which aimed to determine the effect of agile production capacity on new product performance, it has been concluded that agile production capacity affects new product performance positively