Sanat eğitim programının 6 yaş çocuklarının görsel algı düzeylerine etkisi
The effect of artistic educational programme on the visual perception of six-year children
  1. Tez No: 377787
  2. Yazar: EMİNE GÜLRİZ AKAROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Sanat Eğitim Programı, Görsel Algı, Art, Artistic Education, Artistic Educational Programme, Visual Perception
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Sanat eğitimi, insan becerisinin ve bilincinin yaratıcı yönünü açığa çıkararak; özgün düşüncelere sahip, üretken bireyler yetiştirir. Sanat eğitimi modern toplumların eğitim sistemlerinin bir parçasıdır. Okul öncesi dönemde verilecek sanat eğitimi çocuğa, sanata karşı duyarlılık geliştirme, sanata ilgi duyma, estetik duygusu kazandırma, yaratıcı düşünme becerisi geliştirme, kendisini bir ürünle ifade ederek kendine güven duyma ve psikolojik rahatlama imkânları sunar. Okul öncesi eğitimi alan, 6 yaş grubu çocuklara verilen Sanat Eğitimi Programının öğrencilerin görsel algı düzeylerine etkisinin incelendiği bu araştırma ön test-son test kontrol gruplu deneme modeline uygun olarak desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; 2012-2013 öğretim yılında Konya il sınırları içerisinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Özel Esentepe İlköğretim Okulu ile Özel Gündoğdu ilköğretim Okulu bünyesinde anasınıflarına devam eden 6 (60-72 ay) yaş çocukları oluşturmaktadır. Buna göre, Konya il merkezinde özel okullar içinden random örnekleme tekniği ile üst sosyoekonomik grubu temsil eden okullardan Esentepe ve Gündoğdu İlköğretim Okulu anasınıfına devam eden çocuklar seçilmiştir. Özel Esentepe İlköğretim Okulu anasınıfına devam eden çocuklar deneme grubunu, Özel Gündoğdu ilköğretim okulu anasınıfına devam eden çocuklar kontrol grubunu oluşturmaktadır. Bu araştırma 34 deneme grubu, 30 kontrol grubu olmak üzere 64 çocuğa ait veriler üzerinden sonuçlandırılmıştır. Bu araştırmada Marianne Frostig tarafından geliştirilen Frostig Görsel Algı Testi (Frostig Developmental Test of Visual Perception ) kullanılmıştır. Frostig Görsel Algı Testi Göz-motor koordinasyonu, şekil-zemin algılanması, şekil sabitliğinin algılanması, mekân-konum ilişkisinin algılanması, mekânsal ilişkilerin algılanması (Wilson, 1978, Frostig, Lefever, Whitlesey, 1963: 87-100) olmak üzere beş alt testten oluşmaktadır. Deneme grubuna uygulanan Sanat Eğitim Programı ve programın eğitim materyalleri araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Bu program çerçevesinde, deneme grubuna on hafta süreyle, haftada iki gün olmak üzere 20 oturumdan oluşan 40'ar dakikalık eğitim uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir eğitim verilmemiştir. Araştırmada öntest sontest ve izleme testi olarak Frostig Görsel Algı Testi uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlenmesi için SPSS V10.0 istatistik programı kullanılmıştır. Bağımlı ve bağımsız gruplar son test sonuçlarına göre; çalışma grubunun göz-motor koordinasyonu, şekil-zemin algılaması, şekil sabitliğini algılama, mekân ile konumu algılama ve mekân ilişkilerini algılama boyutlarında anlamlı bir gelişme gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak hazırlanan sanat eğitim programı görsel algıyı olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Artistic education trains free individuals who have original thoughts by revealing the ingenious dimension of a person's skill and conscious. The education of art is a part of educational systems of modern communities. The artistic education to be given in the preschool period enables a child to be sensitive to the art, interested in the art, gain a feeling of aesthetic, develop a skill of ingenious thinking, feel a confidence for himself by expressing himself with a product/work, and psychologically feel relieved. This study, which examines the effect of the Artistic Educational Programme given six-year preschool children on the visual perceptional levels of students, was designed according to the test model of the pretest-posttest control group. The working group of study consisted of the six-year children (60-72 months old) who go to the kindergartens in the Private Esentepe Primary School and the Private Gundogdu Primary School that are affiliated to Ministry of National Education in Konya City during 2012-2013 Educational Year. The children, who go to the kindergartens of Esentepe and Gundogdu Primary Schools from the schools representing the rich socio-economic group, were selected from among the private schools in Konya City with the method of random sampling. The children going to the kindergarten of the Private Esentepe Primary School constitute the test group and the children going to the kindergarten of the Private Gundogdu Primary School constitute the control group. This research, consequently, concluded in the data belonging to totally 64 children, 34 from the test group and 30 from the control group. In this research, Frostig Test of Visual Perception, which was developed by Marianne Frostig, was used. Frostig Test of Visual Perception consists of five subtests as eye-motor coordination, perception of shape-ground, perception of shape stableness, perception of place-position relationship, and perception of spatial relationships (Wilson, 1978; Frostig, Lefever, Whitlesey, 1963: 87-100). The Artistic Educational Programme, which was applied on the test group, and the educational materials of programme were developed by the researcher. Under the programme, an education was applied on the test group for ten weeks as two days in one week, and it consists of 20 meetings as one meeting is 40 minutes. As for the control group, not any education was provided. In the research, Frostig Test of Visual Perception was applied as pretest, posttest, and trail-test. With regards to the statistical analysis of data, the SPSS V10.0 was used. According to the posttest results of the dependent and independent groups, it was showed a significant development in the dimensions of eye-motor coordination, perception of shape-ground, perception of shape stableness, perception of place-position relationship, and perception of spatial relationships of the working group. Consequently, the prepared artistic educational programme affects the visual perception in a positive manner.