Trade-based manipulation in financial markets
Finansal piyasalarda işlem bazlı manipülasyon
  1. Tez No: 377805
  2. Yazar: SERKAN İMİŞİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ LAJUNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Manipülasyon, Hisse Senedi Piyasası, Şirket Özellikleri, Probit Regresyonu, Manipulation, Stock Market, Firm Characteristics, Probit Regression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma hisse senetlerinde manipülasyona ilişkin teorik modele maliyet unsurunu eklemektedir. Modelde potansiyel olarak manipüle edilebilecek bir hisse senedinin piyasasındaki enformasyon arayan aktif yatırımcıların sayısının belli bir maliyet ödemek karşılığında enformasyon sahibi yatırımcı tarafından belirlendiği varsayılmıştır. Modele getirilen bu eklenti sonrasında ortaya çıkan bulgular başarılı bir işlem bazlı manipülasyonun, enformasyon arayan aktif yatırımcıları piyasaya çekmek için gereken maliyet faktörünün yeterince düşük olması durumunda görülebileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma ayrıca hangi şirketlerin hisse senetlerinin manipülasyonuna daha yatkın olduğunu ampirik olarak incelemektedir. Bu amaçla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) 1998-2006 yıllarında yapılan işlemlerle ilgili tespit edilen manipülasyon olaylarına ilişkin bir veri seti oluşturulmuş ve manipülasyon vakalarının görülmesi ihtimali şirketlere özel bazı değişkenlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Probit regresyonuna ait sonuçlar küçük şirketlerin, halka açıklık oranı düşük olan şirketlerin ve yüksek kaldıraç oranına sahip olan şirketlerin hisse senedi manipülasyonuna daha yatkın olduğunu göstermektedir. Ayrıca dinamik probit analizi ise herhangi bir hisse senedinin manipüle edilme ihtimalinin daha önce manipüle edilmiş olması durumunda önemli düzeyde daha fazla olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study implements the cost element to the theoretical model of stock market manipulation. For this purpose, Aggarwal and Wu's (2006) model of a stock price manipulation is followed and it is assumed that the number of active information seekers for a potentially manipulated stock is determined by the informed trader, either a truthful party or a manipulator, with some cost. This extension to the original model brings out that a successful trade-based manipulation scheme can only be observed whenever the cost factor for introducing active information seekers into the market is sufficiently low. The recent study also empirically investigates which firms are more susceptible to successful manipulation. For this purpose, a unique data set consisting of manipulation cases from 1998–2006 from the Istanbul Stock Exchange (ISE) were collected and firm-specific variables are used to explain these manipulations. Probit regression results show that small firms, firms with less free float rate and a higher leverage ratio are more prone to stock price manipulation. Dynamic probit analysis concludes that the probability of manipulation of a stock is significantly higher for stocks that have been previously manipulated.