Security in the Black Sea region: Continuity and change
Karadeniz Bölgesi'nde güvenlik devamlılık ve değişim
  1. Tez No: 377806
  2. Yazar: ASLIHAN ANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ, DOÇ. DR. FARUK YALVAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz Bölgesi, bölgesel güvenlik, bölgesel yapı, anarşik hiyerarşi, etki alanı, Black Sea Region, regional security, regional structure, anarchical hierarchy, sphere of influence
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 553
Özet
Karadeniz Bölgesi II. Dünya Şavaşı yılları dışında göreli olarak güvenli bir bölge olagelmiştir. Bu tez Bölge'de güvenliğin nasıl sağlandığı ve sürdürülebildiğini araştırmaktadır. Bu inceleme sırasında Neorealist teorinin uluslararası yapı kuramı bölgesel yapıya uyarlanarak kullanılmıştır. Bölge'de Soğuk Savaş'ın başlangıcından bugüne Sovyet/Rus etki alanı bulunmakta ve kendisi ile kendisine bağlı devletler arasındaki özel ilişki bölgesel yapının hem güçler dağılımını hem de düzenleyici ilkesini şekillendirmektedir. Bölge'de güçler dağılımı Soğuk Savaş'tan bu yana ABD yanlısı Türkiye'nin varlığı nedeni ile hiç bir zaman tek kutuplu olmamış ancak büyük bir güç farklılığı bulunmuştur. Düzenleyici ilke ise farklı büyük güçlerin etki alanındaki ülkelerin aynı bölgede olması sebebi ile anarşi içinde anarşik hiyerarşi olarak tanımlanmıştır. Bu bölgesel yapı güvenliği arttıracak ya da yok edecek kapasiteye sahip bölgesel ya da bölge dışı ülkelerin politikalarında etkili olmuştur. Bu tezde Soğuk Savaş'ın başlangıcından, 1948'den başlayarak 2012'ye kadar olan zaman zarfında, üç ana dönemde, Bölge'deki güvenlik durumu, bölgesel yapı, Bölge'deki etki alanları, uluslararası sistemin güvenlik durumu ve büyük güçler arasındaki ilişkiler tanımlanmış ve bölgesel güvenlik ile bölgesel yapı arasındaki bağ ortaya konmuştur. Tüm dönemlerde bölgesel yapının bölgesel ve ilgili bölge dışı aktörlerin politikalarını nasıl etkilediği ve onların ilişkiler ağının da bölgesel güvenliği nasıl şekillendirdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes how a relative security in the Black Sea Region has been established and sustained since the end of the WWII by adapting international structure understanding of Neorealist theory to regional structure. In the Region, there has been a Soviet/Russian sphere of influence and special relations between the USSR/RF and its subordinates shape both the distribution of capabilities and the ordering principle of the regional structure. In the Black Sea Region, the distribution of capabilities has not been unipolar since the beginning of the Cold War due to the presence of Turkey, which has been the US ally country. The ordering principle has been anarchical hierarchy within anarchy because of the co-existence of subordinate states of the different great powers. This regional structure has been effective in enhancing or terminating regional security because it affected the policies of the regional and the non-regional actors that could destroy or maintain regional security. In this thesis, from 1948 (beginning of the Cold War) to 2012; in main three periods, security situation of the Region, regional structure, sphere of influences in the Region, security situation of international system and relations between great powers are defined and then, relationship between regional structure and regional security is laid down. In all periods, how regional structure affects policies of regional and related non-regional actors and how this web of relations and position affects regional security is shown