Arthur Danto's ontology of aesthetics upon pop art
Arthur Danto'nun pop sanatı ekseninde estetik ontolojisi
- Tez No: 377831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Pop Sanatı, Brillo Kutusu, Fark edilemez, İçinde-görme, Pentimento, Pop Art, Brillo Box, Indiscernibles, Seeing-in, Pentimento
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tezin temel amacı Arthur Danto'nun sanat felsefesinde fark edilemez olanı yöntem olarak kullanmasını incelemektir. Fark edilemez kavramını açık bir biçimde ortaya koymak için, Andy Warhol'un Pop sanat eserleri örnek olarak incelenmiştir. Bu çalışmada Danto'nun sanat felsefesindeki geleneksel gerçekçiliğe karşı duruşu ve de Warhol'un sanatının katkısıyla Danto'nun sanat eserlerinin gerçeklik problemine dair sunduğu yeni çözümler ortaya konmuştur. Danto'nun sanat felsefesinde fark edilemez olan yöntemini kullanarak yeni gerçekçiliği oluşturması incelendikten sonra, bu yöntemi eleştirmek için Richard Wollheim'ın içinde-görme metodu incelenmiştir. Danto fark edilemez olan teorisini uygulayabilmek adına sanat eserlerindeki materyal niteliği yok etmişken, Wollheim içinde-görme teorisiyle sanat eserlerine materyal özelliklerini geri yüklemiştir. Bu tez, sonuç itibariyle Danto'nun sanat anlayışının bir eleştirisi olarak yazılmış ve de Wollheim'ın sanat eserine yaklaşımı, Danto'nun teorisindeki eksiklikleri vurgulamak adına ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this dissertation is to examine Arthur Danto's method of indiscernibles in his theory of aesthetics. In order to explicate this conception, Danto's method of indiscernibles is elucidated by means of Andy Warhol's works of Pop Art. Through this study Danto's critical approach against traditional realism in philosophy of art is examined and Danto's renewed solution for the reality problem of artworks is exposed with the acquaintance of Warhol's art. After the examination of Danto's use of indiscernibles in order to generate new realism in the philosophy of art, Richard Wollheim's method of seeing-in is explicated in order to criticize Danto's method. Danto dismisses the material quality of artworks at the expense of his conception of indiscernibles and Wollheim restores the material with his theory of seeing-in. This dissertation is centered on the critique of Danto's conception of art and Wollheim's understanding of art is used to underscore the deficiencies in Danto's theory.