Modelling pre-service science teachers' environmentally friendly behaviours in relation to psychological and cognitive variables
Fen bilgisi öğretmen adaylarının çevre dostu davranışlarının psikolojik ve bilişsel değişkenler kullanılarak modellenmesi
- Tez No: 377830
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN ÖZTEKİN, DOÇ. DR. ELVAN ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre Dostu Davranış, Çevreye Yönelik Tutum, Mekânsal iyimserlik ve Zamansal Kötümserlik, İçsel Kontrol Odağı, Çevre Sorunları Hakkında Bilgi, Environmentally Friendly Behaviours, Attitudinal Motives, SpatialOptimism and Temporal Pessimism, Locus of Control, Knowledge of Environmental Issues
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilimleri öğretmen adaylarının çevre sorunları hakkındaki bilgi düzeylerinin, çevreye yönelik tutumlarının (insan merkezli ve çevre merkezli), içsel kontrol odaklarının, mekânsal iyimserlik ve zamansal kötümserlik algılarının ve çevre dostu davranışlarının araştırılması ve bu davranışların yordayıcılarının ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmanın verileri çevre sorunları bilgi ölçeği, çevreye yönelik tutum ölçeği, çevre eylemi içsel odak endeksi, çevre geleceği ölçeği ve çevre eylem davranış envanteri kullanılarak 1497 fen bilimleri öğretmen adayından toplanmıştır. Betimsel analiz sonuçlarına göre, çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmen adaylarının çevre sorunları hakkında bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı saptanmıştır. Öğretmen adayları genellikle çevre merkezli değer yönelimlerine sahip oldukları ve çevre problemlerine karşı içsel kontrol odaklarının yüksek olduğu yanı sıra mekânsal iyimserlik ve zamansal kötümserlik algılarının da olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, öğretmen adaylarının orta düzeyde çevre dostu davranış sergiledikleri bulunmuştur. Fen bilimleri öğretmen adaylarının çevre dostu davranışlarının istatistiksel olarak anlamlı yordayıcılarını belirlemek amacı ile yol analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumlarının, içsel kontrol odaklarının, mekânsal iyimserlik ve zamansal kötümserlik ön yargılarının çevre dostu davranışları direkt olarak etkilediği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, çevre sorunları hakkındaki bilgi düzeyinin, çevre dostu davranışı dolaylı olarak etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is in twofold: (1) to explore pre-service science teacher's knowledge of environmental issues, attitudinal motives (ecocentric and anthropocentric), internal locus of control, spatial optimism and temporal pessimism, and environmentally friendly behaviours and (2) to investigate the significant determinants of their environmentally friendly behaviours. Data collected from 1497 junior and senior pre-service science teachers through knowledge of environmental issues scale, environmental attitude (ecocentric and anthropocentric) scale, environmental action internal control index, environmental future scale, and behaviour inventory of environmental action: a one-year history Results indicated that Turkish pre-service science teachers who participated to the current study had inadequate level of knowledge about environmental issues. They found to endorse ecocentric attitudes, and express a high degree of internal locus of control as well as spatial optimism and temporal pessimism. They also found to exhibit moderate level of environmentally friendly behaviour. In order to examine the significant predictors of environmentally friendly behaviours, path analysis was conducted. Results revealed that attitudinal motives, internal locus of control, spatial optimism and temporal pessimism directly predict pre-service science teachers' environmentally friendly behaviours whereas knowledge of environmental issues indirectly. However, knowledge of environmental issues was found to indirectly affect pro-environmental behaviours of Turkish pre-service science teachers.