State-led catch-up: Chinese telecom equipment industry
Devlet kaynaklı yakalama: Çin telekom ekipmanları endüstrisi
  1. Tez No: 377845
  2. Yazar: ALİ ULAŞ EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: State-led, catch-up, China, telecom, telecom equipment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 380
Özet
Bu tezin amacı, geriden gelen ülkelere yüksek teknoloji içeren endüstrilerde yakalama ve gelişme fırsatı sağlayacak, neoliberal kalkınma politikalarına alternatif oluşturacak politikayı“Çin telekom ekipmanları endüstrisindeki yakalama, devlet yönlendirmesinin ve devlet kaynaklı yakalama politikalarının başarısıdır”hipotezini test ederek oluşturmaktır. Bu politikada yakalamanın her aşamasında devletin aktif ve müdahaleci rolü ön plana çıkarılmaktadır. Bu yapı, içerisinde devlet, yabancı yatırımlar ve ulusal endüstri ve sermayenin olduğu ve birbirleriyle dinamik ve interaktif bir ilişki içerisinde oldukları“üçlü bir yapıdır”. Bu araştırma için Çin telekom ekipmanları endüstrisi örnek endüstri olarak seçilmiştir. Bu üçlü yapının önemini vurgulayan teorik yaklaşımlarla çalışılan Çin'deki yüksek teknoloji içeren endüstride yakalama çalışması, tezin literatüre temel katkısıdır. Sonuç bölümünün politika kısmı, neoliberal yakalama modellerine alternatif bir politika önerisi sunmaktadır. Bu model, bizzat devlet tarafından yönetilmekte olup,“ulusal firmalar ve çokuluslu firmalar ile kurulan ortak girişimler sayesinde modern teknolojileri transfer eden”,“endüstriyel faaliyetlerin devlet yönetimindeki bankalar ve pazar tarafından finanse edildiği”,“endüstri içindeki kamu iktisadi teşebbüslerinin re-organize edilerek rekabetçi bir yapıya kavuşturulduğu”özel bir sistemdir. Tezde bu sistem“doğurgan devlet”olarak tanımlanmış olup, devlet, gelişme ve yakalama için gerekli tüm kurum ve süreçleri doğurur ve onları sürekli olarak yenileyerek sürecin devamını sağlar. Devlet, tüm bu aşamaları kendi enstrümanlarıyla bizzat yönetir. Bu yapının tamamı ise tezin temel bulgusudur. Anahtar Kelimler: Devlet-kaynaklı, yakalama, Çin, telekom, telekom ekipmanları
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to investigate an alternative policy to the neoliberal development policy suggestion in the scope of the high-technology industrial catch-up of the latecomers with testing the hypothesis of“Chinese telecom equipment industry's catch-up is the success of the guidance of the state and the state-led development policies.”In this policy, the state's active and interventionist role is suggested in all phases of the catch-up. It is a triple system of state, foreign investment, and national industry-capital, and this system has a dynamic and interactive relation with each other. Telecom equipment industry of China is chosen as a case study for this research. Study of Chinese high-technology catch-up with related theoretical approaches, which underline the importance of the“triple system”, is the main contribution to the literature. Policy part of the conclusion chapter suggests an alternative catch-up way to the latecomer economies, rather than neoliberal catch-up policies. This model is managed by the state and“transfer of modern technologies via JVs between MNCs and national companies”,“funding of industrial activities by state-owned banks and markets”and“re-organizing or creating competitive SOEs in these industries”are the major characteristics of the model. This system is named in this thesis as“generative state”in which the state creates and sets up all related institutions and processes which are necessary to development and catch-up in a continuous manner. State actively manages all these phases with state-owned instruments. This structure as a whole is the major finding of the thesis.