Technology development in Turkish automotive industry: A case of middle technology trap
Türk otomotiv endüstrisi'nde teknolojik gelişim: Bir orta teknoloji tuzağı vakası
- Tez No: 377861
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMİH AKÇOMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: technological sophistication, middle technology trap, automotive industry, catching up, leapfrogging
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu tez, Türkiye'nin kendisi için büyük önem arz edenOtomotiv Sektörü'nde sıçrama yapıp yapamadığını mevcut Ar-Ge projesi faaliyetlerine odaklanarak sorgulamaktadır. İlgili araştırma probleminin sorgulanabilmesi için nicel ve nitel çalışmalardan oluşan bileşik bir araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Buna göre, ilk olarak nicel çalışmada, TTGV arşivinde bulunanAr-Ge destek dosyalarında yer alan ve son 20 senede TTGV'ye yapılan Ar-Ge proje başvuruları arasından uygun veriler toplanarakprojelerin teknolojik sofistikasyonu sorgulanmıştır. Nitel analiz kısmında ise, Türkiye Otomotiv Endüstrisi'nde söz sahibi profesyonellerle ve seçilen firmalarla uzman mülakatları ve firma ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmalar sonucunda, yeni bulgulara erişilmiş, mevcut bulgular kontrol edilmiş ve geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen araştırmalardan Türkiye'nin genel olarak daha geleneksel otomotiv teknolojilerinde Ar-Ge projeleri yaptığı ve telematik, elektronik kontrol sistemleri, motor ve yakıt sistemleri, gömülü yazılımlar gibi daha çağcıl ve katma-değeri yüksek teknoloji alanlarında birkaç örnek dışında varolmadığı ortaya çıkmıştır. Çok Uluslu Şirketlerle ortak girişime (JV) dayalı yerli firmalar, ulusal sanayinin gelişiminde büyük katkı sahibi olsalar da, halen karar alma süreçlerinde ana firmaya bağımlılık Türkiye'nin Ar-Ge'de sıçrama yapmasını engellemektedir. Bu durum, literatürde yeni bir kavramla adlandırılmış; Türkiye gibi Ar-Ge süreçlerini daha karmaşık hale getiremeyen, ama üretimde belli bir yetkinliğe ve yoğunlaşmaya sahip olan geriden gelen ülkeler“orta-teknoloji tuzağında”olarak isimlendirilmiştir. Son olarak, Tez kapsamında bazı politika önerileri geliştirilmiş; orta teknoloji tuzağından kurtulmak için Ar-Ge yoğun tedarikçilerin desteklenmesi, uluslararası bilgi ağlarına ve projelere erişim ve küresel karar alma süreçlerine daha kuvvetli katılım içinaktif devlet müdahalesini ve mevcut destek yaklaşımının değiştirilmesini de kapsayan bazı politika ve stratejiler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation questions the dynamics of leapfrogging by focusing on technology developmentin the Turkish Automotive Industry. We abstract from the research questions whether automotive firms in Turkey are investing in more sophisticated R&D projects that have potential to generate higher value-added and whether this process has led to a catch-up or leapfrogging. In order to investigate thesequestionsthis dissertation uses a mixed approach involving both quantitative and qualitative methodologies. In the quantitative part, TTGV data involvingsubmitted projects supported by TTGV in the automotive sector between the years 1991 and 2011, has been utilized. Thus, we are able to observe a time period of 20 years to investigate whether technological knowledge developed by the automotive firms become more sophisticated through time. In the qualitative part, the findings from TTGV data has been combined with the views of high status experts in the domestic industry and selected firms from the TTGV sample in order to deepen and validate our findings. The findings suggest that Turkish firms are mostly performing similar projects mostly at the traditional level of R&D in the automotive industry and with the exception of some examples, contemporary fields such as electronics, embedded software, telematics, smart cars, fuel efficiency in engines are not at the focus of the national industry. Turkey looks more of a manufacturing centre rather than a hub specialized in R&D. JV-dominated structure was effective in the establishment of national industry, however, this thesis argues that it is also an important impeding factor to further foster the current state of the industry since the main strategic decision-making processes of Turkish R&D and automotive industry is being done abroad. Given this situation, we assert that Turkey is in a middle-technology trapsuggestingthat Turkey's position as a latecomer has reached a level of maturity but this development will not continue unless the government actively plans further development strategies. In order to overcome the middle technology trap, some policy recommendations such as establishing more sophisticated supplier industry with intensive R&D base, participating in knowledge intensive international networks and implementing more activepolicies by the government that aims at creating markets rather than fixing marketsare being offered.