Teachers' openness to violation of ethical decisions
Öğretmenlerin kendi ahlaki kararlarına aykırı davranmaya açıklıkları
  1. Tez No: 377844
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KONDAKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki kararlara aykırı davranma, paydaş etkisi, ahlaki yoğunluk, etik yönelim, Violation of ethical decisions, stakeholder impact, moral intensity dimensions, ethical orientation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı ilk ve orta dereceli devlet okullarında çalışan öğretmenlerin okul paydaşları, öğrenci, iş arkadaşı, veli ve okul yöneticileri, için kendi ahlaki kararlarından vazgeçip geçmeyeceklerini anlamaktır. Bununla beraber öğretmenlerin kişisel ahlaki pozisyonları kontrol edilerek, demografik değişkenlerin, cinsiyet, mesleki hizmet süresi ve çalıştığı okul seviyesi, öğretmenlerin ahlaki kararlarından vazgeçmelerinde bir etkisinin olup olmadığını incelemektir. Öncelikle, her okul düzeyinden 176 öğretmenin katılımıyla Etik Pozisyon Anketi (Forsyth, 1980) ve Ahlaki Kararlara Aykırı Davranmaya Açıklık (AKADA) ölçeğinin geçerlilik ve güvenirliliklerini anlamaya yönelik bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Etik Pozisyon ölçeğinden sekiz maddenin çıkarılması ile hem açıklayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizleri, geçerlilik ve güvenirlilik açısından destekleyici sonuçlar göstermiştir. AKADA ölçeğinin açıklayıcı faktör analizinden sonra, ölçme modelinin değerlendirilmesi Partial Least Square – yapısal eşitlik modelleme tekniği ile gerçekleştirilmiştir. Her iki analiz sonuçları da AKADA ölçeği geçerliliği ve güvenirliği için destekleyici niteliktedir. Betimsel karşılaştırma araştırması deseni şeklinde tasarlanmış olan asıl çalışmaya Ankara ilinde dokuz farklı ilçede ve 111 devlet okulda görev yapan 540 öğretmen katılmıştır, ancak elde edilen anketlerin 508 tanesinin kullanılabilecek düzeyde vii olduğu değerlendirilmiştir. Verilerin elde edilmesinde, iki farklı ölçekten ve demografik değişkenler hakkında bilgi edinmeye yönelik bir bölümden oluşan envanter kullanılmıştır. İlk ölçek, ahlaki kararlara aykırı davranmaya açıklığı (AKADA) ölçmek amacı ile bu çalışmada geliştirilmiştir. Öğretmenlerin idealizm ve rölativizm düzeylerini ölçmek için kullanılan Etik Pozisyon Ölçeği (EPÖ) ise Forsyth (1980) tarafından geliştirilirmiş olup Marta v.d. (2012) tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Veri analizinde, hem betimsel hem de çıkarımsal istatistik teknikleri kullanılmıştır. Etik pozisyon ölçeği için hem açıklayıcı faktör analizi hem de doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. AKADA ölçeği içinse hem açıklayıcı faktör analizi hem de PLS-SEM kullanılmıştır. Betimsel ve çıkarımsal istatistikler ile açıklayıcı faktör analizi için IBM SPSS 22 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. EPÖ ölçeğinin doğrulayıcı faktör analizi için AMOS 18 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Son olarak AKADA ölçeğinin ölçüm modelinin değerlendirilmesi için ise SMART PLS 2.0 istatistik programı kullanılmıştır. Asıl çalışmanın sonuçları, her ne kadar çok yüksek olmasa da, hem ahlaki anlamda yüksek yoğunluklu hem de düşük yoğunluklu durumlarda bile öğretmenlerin, paydaşlar için, kendi ahlaki kararlarına aykırı hareket edebileceklerini göstermiştir. Öğretmenlerin idealizm ve rölativizm değerleri kontrol edilerek, cinsiyet, hizmet süresi ve okul düzeyine göre AKADA düzeylerinde anlamlı bir farkla karşılaşılmamıştır. Bununla beraber, öğretmenlerin idealizm ve rölativizm düzeylerinin ahlaki değerlerine aykırı davranmaya açıklıkları üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Bu bulgu, ahlaki anlamda ciddi derecede tartışmaya açık davranışların bile öğretmenler tarafından nadir durumlarda gösterilebileceğine işaret etmektedir. Eğitim sisteminde karar verici pozisyonda bulunanların, öğretmenlerin aslında düşündüklerinden çok daha farklı davranabileceklerinin farkında olmaları tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to understand if teachers in Turkish public school violate their ethical decisions for the sake of stakeholders; namely, students, colleagues, parents and managers. Additionally, the impact of the demographic variables, gender, years of employment, and the level of the organization was investigated after controlling for the effect of the personal moral philosophy orientations. A pilot study with 176 teachers from all level of the public schools was conducted to understand the validity and reliability of the Ethics Position Questionnaire (EPQ) scale (Forsyth, 1980) and Openness to Violation of Ethical Decisions scale (OVED). After removing eight items of EPQ scale, exploratory and confirmatory factor analyses revealed satisfactory results for reliability and validity of the scale. After conducting exploratory factor analysis for OVED scale in the pilot study, partial least squares-structural equation modelling (PLS-SEM) was used for the evaluation of the OVED scale. Both of the results supported the validity and reliability for OVED scale for further analysis. The main study was designed as causal-comparative study, and the participants were comprised of 540 teachers from 111 public schools from nine different districts of Ankara Turkey. Yet, 508 of the completed inventories were suitable for the analysis. v In order to collect the data, an inventory consisting of two scales plus a section consisting of questions for gathering demographic information from the teachers were used. The first scale, the openness to violation of ethical decisions for the sake of the stakeholders scale (OVED) was developed for this study. The second scale, Ethics Position Questionnaire (EPQ), which was developed by Forsyth (1980) and was translated into Turkish by Marta, Singhapakdi, Lee, Burnaz, Topcu, Atakan, and Ozkaracalar (2012) for measuring the teachers' idealism and relativism levels. Both descriptive and inferential statistics techniques were used for the data analysis. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used for EPQ. For the OVED scale exploratory factor analysis and PLS-SEM were conducted. IBM SPSS Statistics 22 was used for descriptive and inferential statistics techniques and for exploratory factor analysis. For confirmatory factor analysis of EPQ, AMOS 18 was used. Finally, for the OVED scale measurement model evaluation SMART PLS 2.0 was used. Results of main study revealed that teachers may violate their own ethical decision for the sake of the stakeholders, both in morally high and low intense conditions. After controlling for the impact of ethical positions, no significant change was found for the OVED scale scores with regard to gender, years of employment, and level of the organizations. However, idealism and relativism levels of teachers showed significant effect on teachers' openness to violation of their ethical decisions. These findings suggest that in rare conditions, teachers may perform something unethical for the stakeholders even if they feel that the act in question involves high degree of moral intensity. It is advisable for decision makers in educational system to be aware that teachers may behave very differently than what they actually believe right.