Habercilikte editoryal bağımsızlık sorunu: Türkiye'deki anaakım televizyon kanalları üzerine bir inceleme
The problem of editorial independence in news journalism: a research on mainstream television chanels in Turkey
  1. Tez No: 377956
  2. Yazar: DENİZ TANSEL İLİC
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN ADAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Editoryal Bağımsızlık, Haber Üretim Süreci, Profesyonellik İdeolojisi, Rutin, Reyting, Haber Değeri, Akredite Haber Kaynakları, Haber Ajansı Bağımlılığı, Editorial Independence, Newsmaking Process, Ideology of Professionalism, Routine, Rating, News Values, News Sources, News Agency Dependency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu tezde liberal editoryal bağımsızlık savının geçerliliği Türkiye'deki anaakım televizyon haberciliği üzerinden sınanmıştır. Medya sahibinden özerk bir şekilde hareket eden, profesyonel gazetecilerin varlığını savunan editoryal bağımsızlık iddiasının uygulamada geçerli olmadığı öne sürülmüştür. Bu nedenle haber üretim sürecinin yapısallaşmış olduğu iddia edilmiştir. Bu yapısallaşmış süreç, habercilerin özgürlüklerine olanak tanımayacak bir şekilde işlemektedir. Haber üretiminin yapısal bileşenlerini oluşturan rutin pratikler, sansasyonel içerikler etrafında şekillenen haber değerleri, reyting beklentisi, akredite ve haber ajansı bağımlılığına dair veri üretmek amacıyla saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla İstanbul'da Fox TV, TGRT Haber, Kanal D, TV8 ve STV Haber'de; Ankara'da ise Habertürk televizyonunda katılımlı gözlemler ve görüşmeler yapılmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de anaakım televizyonlarda haber üretim sürecinin yapısal bileşenleri saptanmış ve bu bileşenlerin editoryal bağımsızlığa olanak tanımadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the viability of the liberal editorial independence argument in Turkish mainstream broadcasting is tested. It is claimed that the editorial independence which asserts the existence of professional journalists acting freely from media owners is not viable. For that reason it is suggested that newsmaking process is structured. This structured process provides no opportunity for journalistic freedom. A field research is conducted for producing data about the structural components of newsmaking process such as routines, news values, rating outlook, news source and news agency dependence. For that reason participant observations and interviews are conducted in Fox TV, TGRT Haber, Kanal D, TV8 and STV Haber in İstanbul and in Habertürk television in Ankara. In this context the structural components in Turkish mainstream broadcasting are determined and it is proved that these components don't provide instruments for editorial independence.