Kilis ili kuzeyinde bulunan çıplak dağ yamaçları topraklarının mikrofungus florası üzerine bir araştırma
A study on the microfungus flora of bare mountain slopes at the north of Kilis
- Tez No: 378476
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET HASENEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kilis, Kuzey, Dağ Yamacı, Mikrofungus, Kilis, North, Mountain Slope, Microfungi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Kilis ili kuzeyinde çıplak dağ yamaçlarında bulunan toprakların mikrobiyolojik yapısının önemli bir parametresi olan mikrofungus florasının kantitatif ve kalitatif olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Belirlenen araştırma sahasından alınan 10 farklı toprak örneğinden“Toprağı Sulandırma Metodu”ile toplam 19 cins, 96 mikrofungus izole edilmiştir. Fırın kurusu 1 gr toprağa karşılık gelen taze toprakta, yaz mevsiminde yapılan çalışmada çıplak yamaçlarda ortalama 232. 200 kış mevsiminde yapılan çalışmada ortalama 114.300 birim mikrofungus belirlenmiştir. Bu çalışmalarda en fazla izole edilen cinsler, Aspergillus (Mich. Ex Fr. 1821),, Penicillium (Link ex Gray 1821),, Cladosporium (Link ex Fries; Link 1815), Ulocladium (Preuss 1851) cinsleri olmuştur. İzole edilen diğer cinsler ise; Acremonium (Link ex Fr. 1821),Fusarium (Link ex Fr. 1821), Alternaria (Nees ex Fr. 1821),, Absidia (VanTieghem 1876) Geotrichum (Link ex Pers.1822), Mortierella (Coemans 1863), Rhizoctonia (D.C.ex Fr. 1823), Rhizopus (Ehrenberger 1820), Stemphylium (Wallroth 1833), Stachybotrys (Corda 1837), Curvularia (Boedjin 1933), Cunninghamella (Matr.1903), Melanopsamma (Pers. ex Fr.), Sclerotium, Zythia şeklindedir. Bu cinslerden Aspergillus ve Penicillium her iki çalışmada ağırlıklı olarak bulunmakla birlikte, Zythia, Fusarium, Sclerotium, Melanopsamma, Cunninghamella, Alternaria sadece yazın yapılan çalışmada görülmüştür. Geotrichum, Mortierella, Absidia, Acremonium ise sadece kışın yapılan çalışmada görülmüştür. Yapılan çalışmalarda elde edilen türlerin bazılarının kozmopolit türler olduğu ve bizim çalışmamızda da yoğun olarak gözlendikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, soil microbial flora of microfungi of bare mountain slopes at the north of the city of Kilis was determined the qualitatively and quantitatively which is an important parameter of the structure of soil microbial composition. From 10 different soil samples taken from the field a total of 19 genus and 94 microfungi were izolated by using“Soil Dilution Method”. From the fresh soil corresponding to 1g of oven dry soil, average 232300 units microfungi were counted in summer and 114300 units microfungi in winter . In these studies, the most commonly isolated genus were Aspergillus (Mich. Ex Fr. 1821), Penicillium (Link ex Gray 1821), Cladosporium (Link ex Fries; Link 1815), and Ulocladium (Preuss 1851). Other isolates were belonged to Acremonium (Link ex Fr. 1821), Fusarium (Link ex Fr. 1821), Alternaria (Nees ex Fr. 1821), Absidia VanTieghem 1876), Geotrichum (Link ex Pers.1822), Mortierella (Coemans 1863), Rhizoctonia (D.C.ex Fr. 1823), Rhizopus (Ehrenberger 1820), Stemphylıum (Wallroth 1833), Stachybotrys (Boedjin 1933), Curvularia (Boedjin 1933), Cunninghamella (Matr.1903), Melanopsamma (Pers. ex Fr.),Sclerotium, Zythia. Species of Aspergillus and Penicillium were found dominantly in both seasons. Species of Zythia, Fusarium, Sclerotium, Melanopsamma, Cunninghamella Alternaria were found in the summer, Geotrichum, Mortierella, Absidia, Acremonium was seen only in the winter in this study. Some of species which were found as cosmopolitan in other studies were found also in our study.