Silene aegyptiaca farklı bitki kısımlarının toplam fenol içeriği, toplam indirgeme kuvveti tayini ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
Determination of total phenolics, FRAP reducing power, and antioxidant capacity of different plant parts of Silene aegyptiaca
  1. Tez No: 378475
  2. Yazar: TÜLAY BÖYÜMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan kapasite, DPPH, fenolik madde, flavonoid, FRAP, Silene aegyptiaca, Antioxidant capacity, DPPH, FRAP, phenolic compounds, flavonoids, Silene aegyptiaca
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Silene aegyptiaca bitkisi Kilis ve yöresinde özellikle zeytin bahçeleri altında erken ilkbaharda pembe-eflatun çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yörede Alibardak çiçeği olarak adlandırılan bitki daha çok süs bitkisi olarak kullanılmakta olup, etnobotanik çalışmalar bitkinin çayının bazı hastalıkların tedavisinde halk ilacı olarak kullanıldığını belirtmektedir. Bu çalışmada yörede doğal olarak yetişen bitkinin erken ilkbaharda toplanan çiçeklerinin farklı kısımlarından elde edilen ekstrelerdeki toplam fenolik madde ve flavonoid miktarları ile bu ekstrelerin in vitro antioksidan aktiviteleri araştırılmıştır. Bu kapsamda, serbest radikal temizleme aktivitesinin belirlenmesinde 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve Fe indirgeme kapasiteleri bitkinin kök, yaprak, gövde ve çiçek kısımlarının su ve etanol ekstrelerinde incelenmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek toplam fenolik madde miktarı (83.640 mg/g GAE) bitkinin yaprak-su ekstresinde, en yüksek flavonoid madde miktarı (49.583 mg/g QE) bitkinin yaprak-etanol ekstresinde belirlenmiştir. DPPH aktivitesi bakımından en yüksek değer (% 14.96) yaprak-su ekstresinin 1 mg/mL ekstresinde belirlenmiştir. Çiçek-etanol ekstresinin 1 mg/mL dozunda en yüksek (2.760) Fe indirgeme kapasitesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Silene aegyptiaca, a herbaceous plant with pink-purple flowers, grows mainly under olive orchards in the southeastern part of Turkey. The flowers, locally called Alibardak, have been used as an ornamental, but some local ethnobotanical sources reported that its flowers could have been used as herbal tea in the region. In the present study, in vitro antioxidant activities and total phenolic and flavonoid contents of different extracts of Silene aegyptiaca were examined. Free radical scavenging activity was evaluated using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and ferric reducing activity with ethanol and aqueousextracts of leaf, stem, flower and root of plant. The highest phenolic content (83.640 mg/g GAE) was determined in aqueous extracts of leaves while the highest flavonoid content (43.323 and 49.583 mg/g QE) was ascertained in ethanol extracts of leaves. The highest DPPH-scavenging activity (% 14.96) was determined in aqueous extracts of leaves at 1 mg/mL dose. Ferric reducing activity increased with concentration and higher activity (2.760) was determined in ethanol extracts of flower using 1 mg/mL dose.