İki Dünya Savaşı arasında Balkan konferansları
Balkan conferences between two World Wars
- Tez No: 378520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkan Misakı, Balkan Konferansları, Balkan Savaşları, Balkan Birliği, Büyük Güçler, Mübadele Sorunu, Balkan Agreement, Balkan Conferences, Balkan Wars, Super Powers, Balkan Union, Commutation Problem
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Balkanlar bulunduğu stratejik konumu nedeniyle çağlar boyunca toplumların yerleşim alanı olmuştur. Beş yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde yaşayan Balkan ulusları etnik ve kültürel yapılarını kaybetmeden yaşamıştır. Bu nedenle 1789 Fransız İhtilali'nin yaydığı fikirlerden çabuk etkilenerek Balkanlarda ulus devletlerin kurulmasını tetiklemişlerdir. Bölge XIX. yüzyılda başta Avusturya-Macaristan ve Rusya arasında olmak üzere büyük güçler arasındaki rekabetin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Balkan ulusları bölgelerini bu devletlerin mücadelesinden kurtarmak amacıyla aralarında ittifak kurma çalışmalarına başlamışlardır. Kurulmaya çalışılan bu ittifak çalışmalarındaki ilk somut adım Osmanlı İmparatorluğu'nu Balkanlardan atmak olmuştur. Balkan Savaşları'nın ardından Meriç Nehri Türkiye ile Balkanlar arasında sınır olarak çizilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı bölge olan Balkanlar, savaş sonunda yapılan antlaşmaların etkisiyle sorunlar yumağı ile baş başa kalmıştır. Lozan Antlaşması ile Misakı Milli sınırlarını çizen Türkiye dış politikasında barışçı bir yaklaşım izlemeyi tercih etmiştir. Bu doğrultuda Yunanistan ile Mübadele sorununu çözdüğü gibi Balkan Devletleriyle bir dizi dostluk antlaşmaları imzalamıştır. Gelişmeler İki Dünya Savaşı arası dönemde Avrupa Barışı için en önemli adımlardan biri olarak nitelendirilen Balkan Misakı'na giden bir mekik diplomasisi trafiğine yol açmıştır. Balkanlarda konuşulmaya başlanan Balkan Birliği konusunda en somut adımlar 1930-1933 yılları arasında gerçekleşen Balkan Konferansları olmuştur. Atina, İstanbul, Bükreş ve Selanik'te yapılan konferansların en önemli getirisi 1934'te yapılan Balkan Misakı olmuştur. Bulgaristan ve Arnavutluk'un Misaka katılmaması birliğin yumuşak karnı olmuştur. 1934-1940 yılları arasında Balkan Misakı'nın faaliyetlerini sürdürebilmek amacıyla Balkan Misakı Daimi Konseyi ve Ekonomi Konseyi oluşturulmuştur. Balkanlarda tek ses olma çabaları İkinci Dünya Savaşına kadar devam etmiştir. Ancak Almanya ve İtalya'nın Balkanlarda yayılması bölgenin en büyük birliklerinden Misakın sonunu getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The Balkans has been a settlement for communities throughout ages because of its strategic position. Balkan nations, which lived under the sovereignty of the Ottoman Empire for five hundred years, lived without losing their ethnic and cultural structures. That is why, they triggered the foundations of nation states in the Balkans by getting easily influenced by the ideas spread by 1789 French Revolution. The region was one of the important centers of the competition among the super powers, primarily between Austria-Hungary and Russia in the 19th century. Balkan nations started the attempts to form an alliance among them so as to rescue their region from the struggle of these nations. The first concrete step in these attempts of alliance tried to be formed was to get the Ottoman Empire out of Balkans. The Balkans, the region to experience the World War I in the most intense way, was faced with a large number of problems because of the effects of the treaties made at the end of the war. Turkey, which drew the borders of National Pact via treaty of Lausanne, preferred to follow a peaceful approach in the foreign policy. From this point of view, Turkey signed a series of friendship treaties with Balkan States as it resolved the commutation problem with Greece. The developments opened the way of shuttle diplomacy traffic heading for the Balkan agreement, regarded as one of the most important steps of European Peace in the period between two World Wars. The most concrete steps concerning the Balkan Union started to be spoken in the Balkans were the Balkan conferences realized in 1930-1933. The most important benefit of the conferences made in Athens, Istanbul, Bucharest and Salonika was the Balkan Agreement carried out in 1934. The Bulgaria and Albania's not attending the agreement became the soft spot of the union. In 1934-1940 Balkan Agreement Permanent Council and Economy Council were established in order to continue the activities of Balkan Agreement. The attempts to be the sole voice in the Balkans continued to the World War II. However, the spread of Germany and Italy over the Balkans put an end to the Agreement, which was one of the greatest unions of the region.