Anadolu'da Miken varlığı sorunu
The problem of Mycenaean existence in Anatolia
- Tez No: 378525
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEMİH GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Geç Tunç Çağı, Anadolu, Miken, Ahhiyava, Late Bronze Age, Anatolia, Mycenaean, Aḫḫiyava
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Geç Tunç Çağı'nda, Kıta Yunanistan merkez olmak üzere Ege'de ortaya çıkan, modern dünyanın Mikenler olarak isimlendirdikleri uygarlığın, Anadolu'nun batısı, kuzeybatısı ve güney kesimindeki yerleşimler ile siyasi, ticari ve kültürel açıdan kurdukları bağların hem çeşitlilikle artan arkeolojik veriler hem de teorik değişiklikler göz önünde bulundurularak yeni bir bakış açısı ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada Mikenlerin Ege Dünyası ve Doğu Akdeniz'deki etkinlikleri, Anadolu'da yerleşimci olarak var olup olmadıkları, Hititler ile olası ilişkileri irdelenmektedir. Mikenlerin Geç Bronz Çağı'nda Anadolu ile ne tür bir ilişki kurdukları, materyal kültürü-etnisite ya da kavim ilişkisine dayalı kültür tarihçi arkeoloji anlayışı, mitlerin tarihi gerçekler gibi kabul edilerek geçmişin yeniden canlandırılması, Geç Tunç Çağı Egesi'nin Avrupa Merkezli bir bakış açısı ile yaratılıp şekillendirilmesi ve Ege arkeolojisindeki yeni teorik yaklaşımlar göz önünde bulundurularak bütünüyle anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada Truva Savaşı'nın Tarihselliği ve Aḫḫiyava Problemi gibi 20. yüzyılın en çok tartışılan başlıkları paradigma kavramı kullanılarak değerlendirilmekte, Batı Anadolu'daki son arkeolojik ve epigrafik keşifler göz önünde bulundurularak Anadolu'da Miken Varlığı Sorunu daha geniş bir perspektifle okunmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the political, commercial and cultural relationships between“People”who are identified by the modern world as Mycenaeans emerging as a central civilization on Mainland Greece during the Late Bronze Age, and the cities on the western, nortwestern, southern coasts of Anatolia by using new archaeological evidences and theoretical developments in Archaeology. It examines the activities of Mycenaeans in the Aegean World and Eastern Mediterranean, their“existence”in Anatolia and possible relationships between Mycenaeans and the Hittites. It seeks to provide a fuller understanding how Mycenaeans made contacts with Anatolia during Late Bronze Age by examining and critiquing the general practices of Culture-Historical Archaeology, the reconstruction of the past by using epics as historical sources, the creation of Late Bronze Age Aegean with Eurocentric approaches, and by considering new theoretical approaches in Aegean Archaeology. This thesis evaluates and reexamines two controversial topics of the 20th century by using the term paradigm, the historicity of Trojan War and the Aḫḫiyava Problem. It tries to read the problem of Mycenaean presence/existence in a broader perspective by using recent archaeological and epigraphical finds from Western Anatolia.