Sendika yöneticileri ve güvenceleri
Union managers and their guarantees
  1. Tez No: 378524
  2. Yazar: ECE SILA HAFIZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MELDA SUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika Yöneticileri, Sendika Yöneticiliği Güvencesi, Sendikal Güvenceler, Union Managers, Union Management Guarantee, Unionist Guarantees
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Yönetim kurulu, sendikaların yönetim ve temsil organıdır. Sendikaların, varlıklarını devam ettirebilmeleri ve faaliyet gösterebilmeleri için yönetim kuruluna ihtiyaçları vardır. Yönetim kurulu, sendika yöneticilerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla, önemli pozisyondaki sendika yöneticilerinin işlerini etkili bir yürütebilmeleri için bazı güvencelere sahip olmaları gerekir.“Sendika Yöneticileri ve Güvenceleri”başlıklı çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm olan“Genel Olarak Sendika ve İç Organizasyonu”nda sendikalaşma süreci, sendikanın anlamı ve unsurları, sendikal ilkeler, sendika özgürlüğü, sendika türleri incelenmiş; ardından sendika iç örgütlenmesine geçilerek sendikaların organları tek tek ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, sendika yöneticiliği incelenmiş; sendika yöneticiliği kavramı, sendika yöneticiliğinin şartları, sendika yöneticilerinin görevleri ve yükümlülükleri ve sendika yöneticiliğinin sona ermesi konularına yer verilmiştir.“Sendika Yöneticiliği Güvencesi”başlıklı son bölümde de“sendikal güvenceler”incelenmiştir. İşyerinde çalışmaya devam eden ve devam etmeyen sendika yöneticilerinin güvencelerinin yanı sıra, iki grup yöneticinin de yararlanabileceği sendika özgürlüğü güvencesi ele alınmıştır. Konular incelenirken özellikle 6356 sayılı Kanunun getirdiği önemli değişiklikler (kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin askı hâli vb.) esas alınmış ve gelişmelerin daha iyi anlaşılabilmesi için eski düzenlemelere de genel olarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The administrative board is the management and representation organ of unions. Unions need an administrative board, and union officials to maintain their existence and operate. Accordingly, union managers need to have some guarantees in order to function efficiently. Our thesis titled“Union Managers and Their Guarantees”consists of three main sections. In the first section titled“Union in General Terms and Its Internal Organization”, basic concepts such as unionization, the meaning and elements of trade union, union principles, the freedom of union, types of unions have been analyzed; and then, the internal organization, organs of unions have been examined separately. In the second section, union management has been analyzed; and the term of union management, the requirements of unions management, the missions and responsibilities of union managers and the ending conditions of union management have been examined. In the last section titled“the Guarantee of Union Management”,“unionist guarantees”have been analyzed. In addition to the guarantees of amateur and professional union managers, the guarantee of union freedom of which both types of managers can benefit has been dealt. While the issues are examined, especially the important changes (severance pay, suspension of labour contract, etc.) adopted with the Code No 6356 compared with the previous rules also include in general terms in order to explain the developments.