Endüstriyel yığılma ekonomilerine yönelik algı analizi: Gümülcine- İskeçe–Dedeağaç organize sanayi bölgeleri örneği
Industrial agglomeration economies' perception analysis: The case of the organized industrial zones of Komotini-Xanthi-Alexandroupolis
- Tez No: 378539
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yığılma Ekonomileri, Algı Analizi, Firma Davranışları, Dışsallık, Girişimcilik, Organize Sanayi Bölgeleri, Yunanistan, Agglomeration Economies, Perception Analysis, Firm Behaviour, Externality, Entrepreneurship, Organized Industrial Zone, Greece
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yığılma ekonomileri kavramı altında Yunanistan'ın Batı Trakya Bölgesi'nde bulunan Gümülcine, İskeçe ve Dedeağaç şehirlerindeki Organize Sanayi Bölgelerinde bulunan firmaların yığılma ekonomilerini işletme organizasyonu çerçevesinde algı boyutuyla incelemek, yığılma ekonomilerinden hareketle bölgenin girişimcilik potansiyeline yönelik öneriler geliştirmektir. Başka bir ifadeyle bölge insanının iktisadi plandaki organizasyonel etkinliğine katkı sağlamaktır. Bu amaçla, üç şehirdeki organize sanayi bölgeleri ve çevre bölgelerde bulunan toplam 81 firma tesadüfi yöntemle seçilmiş ve bu firmalarla yüz yüze görüşme tekniği ile anket uygulanmıştır. Elde edilen“lojistik regresyon”bulguları algı analizi çerçevesinde yorumlanmıştır. Modellerdeki algı göstergelerine göre firma davranışlarını yönlendiren ve rekabet sürecini güçlendiren bu analitik bulgulardan hareketle firmaların küresel ölçekte hayatta kalma ve rekabeti sürdürebilir kılması için objektif göstergeleri içselleştirme çabası içinde oldukları görülmektedir. Bu sonuçlar çalışmanın amacı ve hipotezini doğrulayan sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine agglomeration economies of the firms that are located in the cities of Komotini, Xanthi and Alexandroupolis in Organized Industrial Zone in Western Thrace region in Greece in the concept of business organizations with the aspect of perception and to develop proposals intended for entrepreneurship potential of the region based on agglomeration economies. To express in our words make contribution to the organizational efficiency in economics of the local people. For this purpose a total of 81 firms located in the Organized Industrial Zones and surrounding areas selected randomly and face to face survey techniques was done to these companies. The findings of logistical regression derived, is interpreted in the context of the analysis of perception. According to perceptional indications; starting from the analytical findings which directs the firm behaviours and reinforce the competitiveness, the firms are struggling in the effort of internalization of objective indications to survive in global competitiveness and to sustain the competition. The findings are confirming the purpose and the hypothesis of the study.