Madde kullanan ve kullanmayan erbaş/erlerin ebeveyne bağlanma, depresyon düzeyleri ve stresle başa çıkma stillerinin incelenmesi
Investigation of parental attachment and coping strategies, depression scores associated with substance use status in soldiers and recruits
  1. Tez No: 378568
  2. Yazar: KEMAL KOÇHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Substance use, parental attachment, coping with stress, depression, soldiers and recruits
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, madde kullanan ve kullanmayan erbaş ve erlerin anne babaya bağlanma, stresle başa çıkma stilleri ve depresyon puanlarının karşılaştırmaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise madde kullanan erbaş ve erlerin madde kulanım nedenlerini ve ana-babaya bağlanma, stresle başa çıkma, depresyon puanlarının bağımlılık şiddetine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubuna, Sivas 5'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı'nda askerlik görevini yapan ve madde kullanan 100 erbaş/er ile madde kullanmayan 100 erbaş/er olmak üzere toplam 200 erbaş/er alınmıştır. Katılımcıların yaşları 20-32 (X ̅ = 21.69; S = 2.38) arasında değişmektedir. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Bağımlılık Profil İndeksi Ölçeği, Ana Babaya Bağlanma Ölçeği, Başa Çıkma Stilleri Kısa Formu ve Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 17.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada alt problemleri test etmek için frekans analizi, t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Bulgulara göre, erbaş ve erlerin madde kullanımı puanları, anne baba eğitim düzeylerine göre farklılık göstermemektedir. Bunun yanında, anne babaya bağlanma, stresle başa çıkma ve depresyon puanları madde kullanıp kullanmamaya göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Madde kullanmayan erbaş ve erler, madde kullanan erbaş ve erlere göre anne babalarını daha ilgili, aşırı koruyucu ve aşırı kontrol edici olmadıkları biçiminde algılamaktadırlar. Bunun yanında, madde kullanan erbaş ve erlerde olumsuz bağlanma özellikleri görülürken, madde kullanmayan erbaş ve erlerde olumlu bağlanma özellikleri görülmüştür. Madde kullanan erbaş ve erler stresle başa çıkmada uyumsuz başa çıkma gibi kaçınmacı yöntemleri kullanırken, madde kullanmayan erbaş ve erler uyumlu başa çıkma gibi yaklaşımcı yöntemleri kullanmaktadır. Aynı şekilde madde kullanan erbaş ve erlerde depresyon düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca anne kontrol/ilgi, baba aşırı koruma ve baba ilgi/kontrol alt boyutları, başa çıkma stilleri alt boyutundan olan madde kullanımı ile Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeğinin depresyon boyutu puanları bağımlılık şiddetine göre farklılaşmıştır. Madde kullanan erbaş ve erlerin büyük bir oranının anne baba bağlanması ve ailevi problemlerden dolayı madde kullandıkları bulunmuştur. Bu sonuca göre stresle başa çıkmada uyumsuz yöntemlerin kullanılması, uygun olmayan ebeveyn bağlanmasının madde kullanımı açısından risk oluşturduğu ve depresyon düzeyinin artmasına neden olduğu söylenebilir Anahtar Sözlük: Madde kullanımı, ebeveyne bağlanma, stresle başa çıkma, depresyon, erbaş/er
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to compare parental attachment, coping strategies, and depression scores of soldiers who use substance with those who do not use. The second purpose of the study was to explore reasons for substance use of the soldiers and recruits, and how does soldiers' parental attachment, coping and depression scores differentiate by the severity of the addiction. The study group consisted of 200 soldiers and recruits who served in Sivas, 5th Infantry Training Brigade Command. 100 of whom were drug-users and 100 were not. The age of the participants was ranging from 20 to 32 (X ̅= 21.69, SD = 2.38). Personal Information Form, Addiction Profile Index Questionnaire, Parental Bonding Instrument, Coping Strategies Inventory Short-Form, and Depression Anxiety Stress Scale were used for data collection. The data were analyzed using SPSS 17.0. Frequency analysis, t-test and one-way ANOVA were conducted. The study resulted that substance use scores of soldiers and recruits did not differ by their parental education levels. Besides, parental attachment, coping, and depression scores differed significantly by the substance use status. The soldiers and recruits who do not use substances perceived their parents as more concerned, but not overprotective and over controlling than the soldiers and recruits who use substances. Furthermore, although negative attachment characteristics were observed in soldiers and recruits who use substances, the attachment characteristics were positive in soldiers and recruits who do not use substances. The soldiers and recruits who use substances were using avoidant, maladaptive coping strategies, whereas the soldiers and recruits who do not use substances were using adaptive coping modalities. Likewise, it was found that the level of depression was higher in the soldiers and recruits who use substances. In addition, the maternal control/care, parental overprotection and parental care/control subscales have differentiation based on the substance use coping subscale; and the depression scores of the Depression Anxiety Stress Scale have differentiation based on the severity of addiction. It was found that the majority of the soldiers and recruits who use substances were using substances because of their parental attachment and family problems. Accordingly, it can be suggested that use of maladaptive coping strategies and improper parental attachments pose a risk in terms of substance use and increase depression levels.