Madde kullanan ve kullanmayan yetişkinlerde kişilerarası yetkinlik düzeyleri ile yakın ilişkilerdeki yaşantılar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between interpersonalcompetence levels and experience in close relationships among drug addicted and nonaddicted
- Tez No: 618554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, kişilerarası yetkinlik, yakın ilişkilerde yaşantılar, Substance abuse, interpersonal competence, experiences in close relationships
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, madde bağımlılığı olan ve olmayan yetişkinlerin kişilerarası yetkinlik düzeylerinin ve yakın ilişkilerindeki yaşantılarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bununla birlikte madde bağımlılığı olan kişilerde bağımlılık düzeyinin kişilerarası yetkinlik ve yakın ilişkilerindeki yaşantılar üzerine etkisinin incelenmesi araştırmanın bir diğer hedefidir. Araştırma kapsamında madde bağımlılığı olan 88 yetişkin ve madde bağımlılığı olmayan 66 yetişkin olmak üzere toplam 154 katılımcıya sosyodemografik bilgi formu ile birlikte Madde Kullanımı Değerlendirme Ölçeği, Kişilerarası Yeterlik Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği Kısa Formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre madde kullanan bireylerde kişilerarası yetkinlik faktörlerinden gücünü ortaya koyma, çatışma çözme ve duygusal destek sağlama madde kullanmayanlardan düşüktür. Madde kullanan grupta kaçınmacı ve kaygılı bağlanma madde kullanmayanlardan daha yüksektir. Bununla birlikte madde kullanan bireylerde madde kullanım düzeyi ile gücünü ortaya koyma, çatışma çözme ve duygusal destek sağlama arasında negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar madde kullanımının bireylerde kişilerarası yetkinliği azaltırken, kaygılı ve kaçınmacı bağlanmayı artırdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the interpersonal competence levels and experiences in close relationships of adults with and without substance addiction. In addition, the aim of the study is to investigate the effect of addiction level on interpersonal competence and experiences in close relationships among substance addicts. Within the scope of the research, sociodemographic information form, substance use assessment scale, interpersonal competence scale and experiences in close relationships scale were applied to 154 participants, 88 adults with substance addiction and 66 adults without substance addiction. According to the findings obtained from the research revealing their strength, conflict resolution and providing emotional support which are the interpersonal competence factors is lower among individuals who use substance. Avoidant and anxious attachment was higher in substance abuse group than non-substance abuse group. However, a negative relationship was found between substance use level and demonstration of power, conflict resolution and emotional support in substance users. These results show that substance use decreases interpersonal competence and increases anxious and avoidant attachment.