Üniversite öğrencilerinin mutluluk, umut ve narsisizm düzeylerinin incelenmesi
Study of happiness, hope and narcissism levels of university students
- Tez No: 378567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Mutluluk. Umut, Pozitif Psikoloji, Narcissism, Happiness, Hope, Positive Psychology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Psikolojide psikopatolojiyi araştıran olağan araştırmalar yerini giderek, bireyin olumlu yönlerini, mutluluklarını, iyilik hallerini ve olumlu duygulanımlarını araştıran çağdaş yaklaşımlara ve araştırmalara bırakmaktadır. Psikolojik sağlığın, psikolojik semptomların yokluğu ile açıklanamaması umut, mutluluk gibi iyi hal durumlarının ve patoloji özelliği göstermemesine rağmen kimlik ve kişisel açıdan uyumsuzluklara neden olan kişilik özelliklerinin araştırılmasını önemli hale getirmiştir. Bu noktadan hareketle gerçekleştirilen bu araştırmada üniversite öğrencilerinin mutluluk, umut ve narsisist kişilik özellikleri araştırılmış ve üniversite öğrencilerinin mutluluk, umut ve narsisizm düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca araştırmada üniversite öğrencilerinin mutluluk ve umut düzeyleri ile narsisist kişilik özelliklerinin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Orta Karadeniz Bölgesi'nde bir üniversite yerleşkesinde 7 fakültede (Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ziraat Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi) öğrenim gören hazırlık, 1., 2., 3., 4., 5., ve 6. sınıfındaki 526 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formunun yanı sıra; üniversite öğrencilerinin mutluluk düzeylerini belirlemek amacıyla Öznel Mutluluk Ölçeği (ÖMÖ), umut düzeylerini belirlemek amacıyla Umut Ölçeği, narsisistik kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla Narsisist Kişilik Envanteri (NKE) kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise bağımsız örneklem t testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin umut ve mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Narsisist kişilik özelliği ile mutluluk arasında ise pozitif yönde anlamlı fakat zayıf bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca üniversite öğrencilerinin, demografik değişkenlerden cinsiyet değişkenine göre umut, narsisizm düzeylerinde anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Demografik değişkenlerden öğrencilerin algıladıkları anne baba tutumlarına göre umut düzeyleri ve narsisist kişilik özelliklerinin alt boyutları olan hak iddia etme özelliklerinin anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In psychology, psychopathological research increasingly being replaced with positive human functioning and positive psychology including positive aspects of individuals, their happiness and well-being, and positive emotions. In the past decade, researchers realized that psychological health couldn't only be explained by psychopathological symptoms. Therefore, researchers have increasingly interested in hope, happiness, and personality characteristics that cause personality problems. In this study investigated the relationship among the following variables: level of college students happiness, hope, and narcissistic personality Also this study investigated weather the university students happiness and hope levels and narcisistic personality features differ according to demografical variables The study was conducted to 526 students studying on preperation class, freshman, junior, sophomore, and senior classes in 7 faculties (Faculty of Education, Faculty of Art and Science, College of Business, Agriculture, School of Theology, School of Medicine, Engineering, and Natural Science. ) of a university located in the central Black Sea region of Turkey. In this study, the researcher developed and applied a consent form. This study's variables were level of happiness, level of hope, and level of narcissistic personality. In order to test these variables listed above the researcher used Subjective Happiness Inventory, Inventory of Hope, and Narcissistic Personality Inventory. The researcher conducted t-test, ANOVA and Pearson's product-moment coefficient to analyze the data. According to the results, the researcher found a positive relationship between students' level of hope and level of happiness. The results indicated that there was a weak relationship between narcissistic personality and happiness. It was also found a significant difference in level of hope and level of happiness in terms of the gender variable of demografic variables. In addition, it was found that the level of hope and level of claim of right, which is a sub dimension of narcissistic personality features significantly differsin terms of the perception of parental attitudes.