Yedinci sınıf öğrencilerinin çokgenlerle ilgili kavram yanılgıları ve nedenlerinin belirlenmesi
Determining seventh graders' misconceptions and their reasons about polygons
  1. Tez No: 378601
  2. Yazar: YASİN AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER BAŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Geometri, Kavramlar, Kavram Yanılgıları, Kavram Yanılgılarının Nedenleri, Mathematics, Geometry, Concepts, Misconceptions, The Reasons of Misconceptions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı yedinci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin çokgenler konusuyla ilgili kavram yanılgılarını ve bu yanılgıların nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Karma yöntem desenlerinden ardışık açıklayıcı desenin kullanıldığı araştırma 2013-2014 eğitim öğretim yılında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi İzmir ili merkez ilçelerinde bulunan okullar arasından sistematik örnekleme yöntemiyle belirlenen okullarda öğrenim gören 424 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen iki aşamalı Çokgenler Kavram Yanılgılarını Belirleme Testi (ÇKYBT) ile görüşme formu kullanılmıştır. ÇKYBT'de yedinci sınıf matematik öğretim programında yer alan çokgenler konusuyla ilgili kazanımları ölçmek amacıyla hazırlanan 15 soru yer almakta ve öğrencilerden her sorunun cevabına yönelik açıklama yapmaları istenmektedir. Öğrencilerin verdiği yanıtlar ve yaptıkları açıklamalar Karataş (2002) ve Coştu'nun (2002) belirlemiş olduğu kategorilere benzer şekilde sınıflandırılmış ve öğrencilerin ne tür kavram yanılgıları ve bilgi eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Görüşme formu ise kavram yanılgılarının olası nedenlerini belirlemek amacıyla kullanılmıştır. ÇKYBT'den elde edilen verilerin analizinde yüzde ve frekans hesaplamaları kullanılırken, görüşmelerden elde edilen veriler önce yazıya aktarılarak incelenmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgulara göre öğrencilerin çokgenlerle ilgili kavramların özellikleri, bu kavramların sınıflandırılması ve tanımlanması, aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi ile ilgili kazanımlarda kavram yanılgıları olduğu belirlenmiştir. Bu yanılgıların temelinde öğrencilerin bilgi eksiklikleri, öğretim sürecindeki eksiklikler, kullanılan araç gereçler ve dilin çeşitli özellikleri gibi etmenlerin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu bulgulara dayalı olarak eğitimcilere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to find out misconceptions of seventh grade secondary school students about polygons and the reasons for these misconceptions. The study was carried out using sequential explanatory design, one of the research designs of the mixed method. The study was conducted in the 2013-2014 academic year. The sample of the study consisted of 424 seventh grade secondary school students determined using systematic sampling method among the schools located in the central towns of Izmir. The data of the study were collected through a two tier Test for Polygonal Misconceptions (TFPM) developed by the researcher and an interview form. The TFPM includes 15 questions designed to measure the gains on the subject of polygons in the seventh grade mathematics curriculum and the students are asked to make explanations regarding the answer of each question. The responses of the students and their explanations were classified in a similar way to the categories determined by Karataş (2002) and Coştu (2002) and students' misconceptions and lack of information on the issue were revealed. The interview form was used in order to determine the possible reasons for students' misconceptions. The data obtained from the TFPM were analyzed with percentage and frequency calculations while the data collected with the interviews were first transcribed and then subjected to content analysis, a qualitative data analysis method. According to the findings of the study, it was concluded that students had various misconceptions concerning such issues as the characteristics, classification and definition of polygonal concepts and determining relations among these concepts. It was found that factors like lack of information, incompetence of teachers in the teaching process, materials and tools and several linguistic properties underlie these misconceptions. Depending on these findings, some recommendations were made for teachers.