Şiddete dayalı suçlarda bağımlılık ve bağımlılık merkezlerinin iyileştirmedeki rolleri: İzmir örneği
Addition in violence based crimes and the role of addiction treatment centers for improvement: Izmir case
  1. Tez No: 378602
  2. Yazar: İSMAİL KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN TATLIDİL, PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde, bağımlılık, değerler, normlar, şiddet, suç, alt-kültür, aile içi iletişim/etkileşim, tedavi, Bağımlılık Tedavi Merkezi, substance, addiction, values, norms, violence, crime, subculture, family comunication/interaction, treatment, Treatment Center
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu çalışmanın amacı; bağımlılık yaratan maddenin bireyin toplumsal ilişkileri üzerine olan etkilerini ortaya koymaktır. Özellikle toplum yaşamında paylaşıma açılan değerler sisteminde önerilen davranış modelinin dışına kaymalar 'Sosyal Sapma' olarak kabul edilerek incelenmiştir. Yalnızca madde kullanan bireyi değil, o bireyin içinde doğduğu aile, aile üyeleri ile birlikte yaşadığı toplumsal kesim ve kültürel özellikler incelenerek; bağımlılığın neden ve sonuçları araştırılmıştır. Biyo-psiko-sosyal bir soruna neden olan madde bağımlılığının bireyin kendine ve sosyal çevresine yönelik şiddet ile ilişkisi incelenmektedir. Araştırma verilerinin sorgulanmasında kullanılan yöntem çerçevesinde oluşturulan araştırma modeli, madde bağımlılığının yalnız bireysel ve toplumsal sağlık sorunu olmadığı fakat aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik, kültür ve eğitim sorunu olduğu esasına dayanmaktadır. Bu çalışma ile inter-disipliner bir yaklaşım içinde bağımlılığın neden ve sonuçlarını tartışırken, bağımlıların sosyal haritasını çıkarmayı hedeflemiştir. Özellikle tıbbi hizmet almak amacıyla tedavi merkezlerine başvuran bağımlıların aile başta olmak üzere sosyal, eğitsel ve çalışma yaşamı bilgileri incelenerek yorumlanmıştır. Ayrıca madde bağımlılarının bağımlılık tedavisine yönelik tutum ve davranış eğilimleri de irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of addictive substances on individual's social relationships. Especially in the value system of community life which is open to be shared, proposed pattern of behaviour is accepted and investigated as ''social deviation''. Not only individuals who use substances, but also the family of the individual, the community where the individual's family lives in and cultural characteristics are examined; the causes and effects of addiction have investigated. The relationship between the addiction which causes to a bio-psycho-social problem and violence against individual itself and social environment are examined. In the generated research model of research data within the framework of the questionable methods, the addiction is not only based on an individual and public health problem but also a social, psychological, economic, cultural and educational issues. This study aimed to create a social map of addictives while discussing the cause and effects in an inter-disciplinary approach. The information about addict's family at first and then the social, educational and work life of addicts who are applied to treatment centers especially in order to get medical care are examined and interpreted. Also the attitudes and behaviours of addicts for the treatment were examined.