Dezenflasyon politikalarının Türkiye ekonomisine maliyeti
Costs of disinflation policies to Turkish economy
  1. Tez No: 378693
  2. Yazar: SEBİHA İREM TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT HALAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Inflation, Disinflation Policies, Sacrifice Ratio
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Enflasyonla mücadele, ekonomi biliminin en temel araştırma alanlarından biridir. Zira enflasyonun ekonomik istikrar üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinmektedir. Bu mücadele sürecinde uygulanan dezenflasyon politikalarının genel ekonomik yapı üzerindeki yarattığı etkiler de incelemelere konu olmuştur. Bu çalışmada; dezenflasyon politikalarının neler olduğu, söz konusu politikalara farklı okulların yaklaşımları, Türkiye'de uygulanan dezenflasyon politikalarından enflasyon hedeflemesi dönemi, dezenflasyonun maliyeti olarak tabir edilen fedakarlık oranı ve böyle bir ilişkinin kontrol edilmesi için oluşturulan farklı modellere dair bir literatür taraması yapılmıştır. Ayrıca Türkiye için 1990-2013 yılları arası büyüme üzerinde enflasyonun ve söz konusu modellerdeki diğer değişkenlerin etkisini analiz etmek amacıyla yapılan bir VAR analizi mevcuttur. Anahtar Kelimeler : Enflasyon, Dezenflasyon Politikaları, Fedakarlık Oranı
Özet (Çeviri)
Fighting against inflation is one of the most important searching areas in economy science. Because its known that, inflation has a strong effect on economic stabilization. Costs of the policies which used during fighting processes is also another research subject in economy. In this paper; there is a literature search about disinflation policies and different point of views from different economy schools about these policies, as an example to disinflation policies Turkey's inflation targeting period, sacrifice ratio which is known as the cost amount of disinflation policies and review of some models created to check if there is a relationship like this between these variables and also a VAR analysis of Turkey for years between 1990 to 2013 to control the effects of inflation and other variables which are mentioned in models used on growth.