Fiscal sustainability, banking fragility and balance sheets: 2000-2001 financial crises in Turkey
Maliye politikalarının sürdürülebilirliği, banka kırılganlıkları ve bilanço etkisi: Türkiye'de 2000-2001 finansal krizi
  1. Tez No: 147613
  2. Yazar: ÇİĞDEM İZGİ KOĞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Maliye Açıklanmn Sürdürülmesi, Fiyat Düzeyinin Maliye Teorisi, Bilanço Etkisi, Beklenen Mali Açıklar. vı, Financial Crises, FTPL, Fiscal Sustainability, Balance Sheets, Prospective Deficit. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu tezde, Türkiye'de 2000-2001 yıllarında yaşanan finansal krizlerin ortaya çıkış nedenlerinin saptanması amaçlanmış ve literatürde yer alan birinci, ikinci ve üçüncü kuşak kriz modelleri de göz önüne alınarak incelenmiştir. Sürdürülebilir maliye politikalarındaki zayıflığın geçerli olduğu bir ortamda uygulanan kur politikasının bir sonucu olarak sektör bilançolarında kınlganlıklann arttığı ve bunun beklenen bütçe açıklan üzerinde olumsuz etki yarattığı, diğer yandan, ekonomide uluslararası deneyimlerde de görüldüğü üzere kurun aşın değerlenmesi sonucunda cari işlemler açığı ve diğer göstergelerde oluşan baskı ve gerek ulusal gerekse yurtdışı kaynaklı diğer faktörlerin de etkisi ile programın sürdürülemez olduğu algılamasının artması sonucunda bazlı sermaye kaçışı ile birlikte krizlerle karşı karşıya kalındığı savı vurgulanmıştır. Bu çerçevede, kriz öncesi dönemde maliye politikalarının ve cari işlemler açığının sürdürülebilirliği ampirik olarak test edilmiş ve gerek maliye politikalan (açıklarının) gerekse cari işlemler açığının zayıf sürdürülebilir olduğu sonucuna vanlmıştır. Bu durum kriz öncesi dönemde yapısal bir politika değişikliğineihtiyaç duyulduğuna işaret etmektedir. Devam eden ekonomik dengesizlikler ve dezenflasyon programı çerçevesinde uygulanan sabit kur rejimi ile firma ve bankacılık sektörü bilançolarının taşıdıkları risklerin ve kınlganlıklarm hızla arttığı sektörler arası risk matrisi oluşturularak gösterilmiştir. Özellikle bankacılık sektöründe risklerin iyi yönetilememesi ve yapısal sorunlar nedeniyle zor durumda kalan bankalar, piyasalarda olumsuz beklentilerin doğmasına ve beklenen mali açık algılamasının artmasına neden olmuş, spekülatif hareketler ile birlikte hızlı sermaye çıkışı krizleri tetiklemiştir. 2000-2001 krizlerinin, literatürde geçerli olan kriz modellemelerinin temel nedenlerini, senyoraj gelirleri hariç tutularak, bünyesinde bulundurduğu ve yeni kriz modellerinin bir örneği olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to identify and assess the reasons of the Turkish financial crises based on various crises model explanations including the first, the second and the third generation models. It is argued that following factors played a crucial role in triggering crises in Turkey. Firstly, under the weak sustainable fiscal policies, implementation of the exchange rate based stabilization program caused the increase in vulnerabilities in the sectoral balance sheets and thus increased the prospective deficit considerations. Secondly, as seen on the international evidence, over-appreciation of the domestic currency put pressure on the current account deficit and other macroeconomic indicators. Thirdly, domestic and external factors also worsen the perceptions on the sustainability of the disinflation program leading to sharp capital outflows. Within this context, fiscal and current account sustainability are empirically tested under the light of the structural break analysis and it is found that fiscal stance and the current account deficit are both weakly sustainable implying the necessity of policy regime changes before the crises period. Having assessed the structural problems of the government, corporate and banking sector's iiibalance sheets, intersectoral risk matrix was constructed to analyze the risk accumulation in the sectors considering the impacts of the exchange rate based disinflation program and the ongoing economic imbalances. Both mismanagement of the risks and the structural weaknesses of some banks led to the deterioration of the expectations about the continuity of the program, by increasing tensions and prospective deficit perceptions in the markets. With speculative attacks, a sharp capital outflow was triggered the crises. It is concluded that the causes of the 2000-2001 Turkish financial crises can be interpreted as an example of financial crises model encompassing all elements of the earlier models except seignorage issues.