Sağlıklı popülasyonda IL-1B ve IL-1RN gen polimorfizm frekanslarının saptanması
An identification of the frequencies for IL-1B and IL-1RN gene polymorphisms in healthy population
- Tez No: 378818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. SIRRI ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: IL-1RN, IL-1B, gen, polimorfizm, sağlıklı gönüllüler
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaçlar: Interlökin-1 reseptör antagonist gen (IL-1RN) ve IL-1B gen polimorfizmleri birçok inflamatuar hastalık ve değişik hastalıklara yatkınlıkla ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı IL-1RN ve IL-1B genotip frekanslarını ülkemizde bir grup sağlıklı gönüllü üzerinde incelemektir.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya herhangi bir hastalığı olmayan 500 sağlıklı birey dahil edildi. Bu deneklerde IL-1B geninde -31 T/C ve -511 C/T polimorfizmleri ile IL-1RN geninde VNTR polimorfizmleri incelendi. Genotipler, polimeraz zincir reakiyonu ve kısıtlatıcı enzim kesimi yapılarak belirlendi.Bulgular IL-1B geninde -31 T/C ve -511 C/T polimorfizmleri için sağlıklı bireylerde saptanan genotip dağılımları ve alel frekansları tablo 10 ve 11 de gösterilmiştir. IL-1B -31 T/C genotip dağılımları sırasıyla, TT: % 32.0, TC: % 45.0, CC: % 23.0, alel frekansları ise T: 0.545, C: 0.455 olarak bulunmuştur. IL-1B -511 C/T genotip dağılımları sırasıyla, CC: % 32.4, CT: % 46.4, TT: % 21.2, alel frekansları ise C: 0.556, T: 0.444 olarak saptanmıştır. IL-1RN genotip dağılımında ise IL-1RN 1/1 genotipinin oldukça yüksek (% 73.6) düzeyde olduğu saptanmıştır. Bunu % 12.4 ile 1/2 ve % 4.4 ile 1/3 takip etmiştir.Sonuçlar: Sonuç olarak sağlıklı Türk popülasyonunda yapılan bu çalışmada IL-1B -31 T/C, -511 C/T ve IL-1RN gen polimorfizmlerinin alel ve genotip frekanslarının diğer toplumlardakine benzer farklılar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Interleukin-1 receptor antagonist gene (IL-1RN) polymorphism and IL-1B gene are associated with disease susceptibility and activity in several inflammatory diseases. The aim of this study was to investigate IL-1RN and IL-1B genotypes in a sample of healthy volunteers from the west part of TurkeyMethods: A total of 500 Turkish healthy controls were included in the study. We have examined the IL-1B gene -31 T/C ve -511 C/T polymorphisms and IL-1RN gene VNTR polymorphisms in this subjects. Genotypes were determined by polymerase chain reaction (PCR) and restriction digestion.Results: It was found that the frequencies of IL-1B gene -31 T/C ve -511 C/T genotypes were (TT: % 32.0, TC: % 45.0, CC: % 23.0) and, (CC: % 32.4, CT: % 46.4, TT: % 21.2) respectively. The allele frequencies were (T: 0.545, C: 0.455) and (C: 0.556, T: 0.444) respectively. The prevalence of the IL-1RN 1/1 genotype was very high level (% 73.6). The IL-1RN 1/2 and 1/3 genotypes were % 12.4 and % 4.4 respectively.Conclusions: In conclusion, this study demonstrates that the allele and genotype frequency values for the IL-1B -31 T/C, -511 C/T and IL-1RN gene polymorphisms in Turkish population are similar differencies to the previously published frequencies for the other population.Key words : IL-1RN, IL-1B, gene, polymorphism, healthy volunteers