Periodontal hastalıklarda interlökin-1A, interlökin-1B ve interlökin-1RN gen polimorfizmlerinin belirlenmesi
Determination of IL-1A, IL-1B and IL-RN gene polymorphisms in periodontal diseases
- Tez No: 194395
- Danışmanlar: PROF.DR. RAHİME MERAL NOHUTCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: IL-1A, IL-1B, IL-1RN, Polimorfizm, Periodontitis, Periodontitis yatkınlık genotipi (PYG), IL-1A, IL-1B, IL-1RN, Polymorphisms, Periodontitis, Periodontitissusceptibility trait (PST)
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETEmecen, P., Periodontal hastalıklarda interlökin-1A, interlökin-1B veinterlökin-1RN gen polimorfizmlerinin belirlenmesi, HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji Programı DoktoraTezi, Ankara, 2005. Periodontal hastalıklarda, bakteri, periodontitisinoluşması ve ilerleyebilmesi için gereklidir ancak çevresel faktörler, kazanılmışhastalıklar ve genetik yatkınlıklar periodontal yıkımın şiddetininbelirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu durum bireyin bakteri tehdidinekarşı verdiği cevapta farklılıklar olabileceğini ve hastalığa katkıda bulunanfaktörlerin klinik sonuçları değiştirebileceğini göstermektedir. Konak cevabınıkontrol edebilen genlerin periodontitise yatkınlık gösterecek bireylerinbelirlenmesinde rol oynayacağı düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı, IL-1A(-889), IL-1B (-511), IL-1B (+3594) ve IL-1RN gen polimorfizmlerine aitgenotiplendirmenin, agresif periodontitis (AP), kronik periodontitis (KP) veperiodontal olarak sağlıklı kontrol grubu (K) arasında dağılım bakımındanfarklı olup olmadığını belirlemektir. Altmış bir AP, 64 KP hastası ve 62 sağlıklıbirey çalışmaya katılmıştır. Hastalara ait cep derinliği (CD), klinik ataçmandüzeyi (KAD), plak indeksi (P ) ve kanama indeksi (K ) ölçümlerini de içerenperiodontal ve medikal hikayelerinin tamamlanmasını takiben DNAizolasyonu için kan örnekleri alınmıştır. IL-1A (-889), IL-1B (-511), IL-1B(+3594) bölgesinde bulunan tek nükleotid polimorfizmleri (TNP), polimerazzincir reaksiyonu (PCR) amplifikasyonlarını takiben restriksiyon endonükleazenzimleri kullanılarak restriction fragment length polimorphism (RFLP)analizleri ile IL-1RN geni ikinci intronda bulunan variable number of tandemrepeats (VNTR) polimorfizmi ise PCR amplifikasyonu fragman büyüklüğüanalizi ile tespit edilmiştir. Gruplar arasında, klinik parametreler açısındanfarklılık ANOVA testi, IL-1A, IL-1B ve IL-1RN genotiplendirmelerinde gruplararasında fark olup olmadığı ise Pearson ki-kare testi ile değerlendirilmiştir.Tüm klinik parametreler hasta (AP ve KP) ve kontrol grupları arasında önemlioranda yüksek bulunmuştur. AP ve KP grupları arasında klinik parametreleraçısından fark tespit edilmemiştir. IL-1A (-889), IL-1B (+3594), IL-1RNbölgelerinde bulunan polimorfizmler ve periodontitis yatkınlık genotipi (PYG)genotip analizi ve allel frekansları dağılımı bakımından gruplar arasındafarklılık göstermemiştir. IL-1B (-511) bölgesindeki polimorfizmde ise genotipanalizinde fark bulunmazken allel frekansı bakımından 2. allel AP grubundaönemli oranda yüksek bulunmuştur (p=0.03). Hasta grupları (AP ve KP)KAD'nin şiddeti ve PYG bakımindan incelemeye alınmıştır. Hasta gruplarıbirleştirilerek (AP+KP) veya ayrı ayrı değerlendirildiğinde KAD ve PYGarasında ilişki saptanmamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, IL-1'e aitgenotiplendirmenin incelemeye alınan Türk populasyonunda periodontalhastalığa yatkınlığın belirlenmesinde veya ilerlemesini takip etmek açısındanyararlı bir parametre olamayacağını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEmecen, P., Determination of IL-1A, IL-1B and IL-RN genepolymorphisms in periodontal diseases. Hacettepe University HealthSciences Institute Ph.D. Thesis in Periodontology, Ankara, 2005. Inperiodontal diseases, bacteria needs to be present for the establishment andprogression of periodontitis, environmental factors, acquired diseases andgenetic predisposition play a significant role on the extent and severity ofperiodontal destruction. This concept highlights the fact that individuals mayvary in their predisposition and response to bacterial challenges and theother contributing factors may modify clinical outcomes. Therefore,identification of genes that control and modify aspects of the host responsemay provide a method to identify individuals predisposed to developingperiodontitis. The purpose of this study is to determine the potentialdifferences in the distribution of IL-1A (-889), IL-1B (-511) IL-1B (+3594) andIL-1RN gene polymorphisms among agressive periodontitis (AP) and chronicperiodontitis (CP) patients, and periodontally healty individuals (C). Sixty-oneAP, 64 CP patients and 62 healty controls participated in the study. Followingmedical and periodontal histories, and recording of probing depth (PD),clinical attachment level (CAL), plaque index (PI) and bleeding index (BI),blood samples were obtained from the participants for isolation of DNA fromperiheral blood monocytes. Single nucleotide polymorphisms at IL-1A (-889),IL-1B (-511) IL-1B (+3594) were analysed by polymerase chain reaction(PCR) and restriction fragment length polymorphism assay. Thepolymorphism of a variable number of tandem repeats (VNTR) in intron 2 ofIL-1RN was detected by PCR and fragment size analysis. The differenceregarding clinical parameters between groups were evaluated with ANOVAand the differences of IL-1A, IL-1B and IL-1RN genotyping between groupswere detected using Pearson Ï2 test. All of the clinical parameters weresignificantly higher in the patient (AP and CP) groups than the control group.However, no differences in clinical parameters were found between the APand CP groups. There were no differences between AP, CP and C groups ingenotype analysis and allel frequencies in IL-1A (-889) and in IL-1B (+3594)and IL-1RN polymorphisms and periodontitis susceptibility trait (PST).Although there were not any differences in genotype analysis in IL-1B (-511)between groups, allel 2 frequency was significantly higher in the AP group(p=0.03). The patient groups (AP and CP) were further evaluated to analysethe potential relationship between the severity of CAL and PST. Nosignificant associations were detected between CAL and PST either whenthe AP and CP groups were evaluated together or separate manner. Theresults of this study, based on the present sample of Turkish population, donot support the possible predictive value of IL-1 genotyping for determinationof the predispositon or prognosis of periodontitis.