Hemodiyaliz amaçlı damar erişiminde bazilik ven transpozisyonlarının primer ve sekonder açıklık oranları ve fistül komplikasyonlarının incelenmesi
Investigation of primary and secondary patency rates and fistula complications of basilic vein transpositions for hemodialysis access
- Tez No: 379210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ZERRİN PULATHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Damar erişimi, Bazilik ven transpozisyonu, Hemodialysis, vascular access, basilic vein transposition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kronik böbrek yetmezliğinin en yaygın tedavisi hemodiyalizdir ve bazilik ven transpozisyonu (BVT) fistülleri, az kullanılan bir hemodiyaliz amaçlı damar erişimi yöntemidir. Bu yöntem son yıllarda giderek artan sayıda hastada kullanılsa da diğer fistüller kadar yaygın kullanılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, bazilik ven transpozisyon fistüllerinin primer ve sekonder patensi oranlarını ve fistül komplikasyonlarını araştırmak ve sonuçlarımızı literatürle karşılaştırmaktır. Materyal ve metod: Ocak 2000- Ocak 2013 tarihleri arasında, KTÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi bölümünde 152 BVT yapılan 148 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Doksan dört hasta erkek ve yaş ortalaması 55,5'du. Son dönem böbrek hastalığının etiyolojisi, komplikasyonlar ve maturasyon oranları incelendi. Primer ve sekonder patensi oranları yaşam tablosu yöntemiyle analiz edildi. Ortalama takip süresi 22 aydı. Sonuçlar: Hastaların çoğunda daha önce damar erişimi denenmişti. Maturasyon oranı % 95,3'dü. Perioperatif komplikasyonlar 8 (%5,2) hematom ve kanama ( 3'ü reoperasyon gerektiren), 3 (%1,9) tromboz (acil trombektomi yapılan), 85 (% 55,9) ödem ( hepsi spontan düzelen) ve 13 (%8,5) çeşitli düzeylerde cerrahi yara enfeksiyonuydu. Geç komplikasyonlar 7 (%4,8) steal sendromu, 5 (%3,4) pseudoanevrizma, 8 (%5,5) stenoz, 14 (%9,6) tromboz ve 6 (%4,3) venöz hipertansiyondu. Mature fistüllerin en sık kapanma sebebi bazilik vende ya da santral venlerdeki stenozlara bağlı oluşan trombozlardı. Primer ve sekonder patensi oranları birinci yılda % 84 ve % 89 iken 2. yılda % 69 ve % 71 olarak bulundu. Sonuç: Teknik olarak birçok olguda uygulanabilen bazilik ven transpozisyon fistülleri sıklıkla daha önce birkaç damar erişimi uygulanmış hastalara yapılabilir. BVT fistüllerinin uzun dönem primer ve sekonder patensi oranları iyidir ve komplikasyon oranları düşüktür. Bizim sonuçlarımız literatürü destekler niteliktedir. Bu zor ve az kullanılan prosedür, prostetik greft uygulamalarından önce akla getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The most common treatment modality of chronic renal failure is hemodialysis and basilic vein transposition (BVT) is an underused vascular access methods to hemodialysis. Although this method has been used in increasing number of patients, it is not common like other fistulas. Purpose of this study is to evaluate of primary and secondary patency rates and fistula complications of our basilic vein transposition fistulas and to compare our results with literature. Material and Methots: A retrospective research of 148 patients data undergoing 152 BVT was performed between January 2000 to January 2013 in Department of Cardiovascular Surgery, Faculty of Medicine, KTU. Ninety four patients were men, average age was 55,5 years. Etiology of end-stage renal disease, complications and persantage of maturation were tabulated. Primary and secondary patency rates were determined by using life table methods. There was a median follow up of 22 months. Results: Most of the patients were previous access attempts. Maturation rate was 95,3% respectively. Perioperative complications included 8 (5,2%) hematomas or hemorrhage (3 requiring reoperation), 3 (1,9%) trombosis (treated by prompt trombectomy), 85 (55,9%) edema (all of them resolved spontaneusly) and 13 (8,5%) variable surgical wound infections. Late complications were 7 (4,8%) steal syndrome, 5 (3,4%) pseudoaneurysm, 8 (5,5%) stenosis, 14 (9,6%) trombosis and 6 (4,3%) venous hypertension. Most common cause of failure for a matured fistula was trombosis due to stenosis within the basilic vein or central venous outflow. Primary and secondary patency rates were 84% and 89% at 1 year and 69% and 71% at 2 years. Conclusion: The transposed basilic vein AVF that is technically feasible in most cases, can frequently be performed for patients with multiple previous access procedures. BVT fistulae has good long-term primary and secondary patency and low complication rates. Our results support literature. This difficult and underused procedure should be considered before placement of prostetic grafts.