Deneysel glokom cerrahisinde halofuginon ve pirfenidon'un yara iyileşmesi üzerine etkisi
Effects of halofuginone and pirfenidone on wound healing in experimental glaucoma filtering surgery
  1. Tez No: 379244
  2. Yazar: KADER KASAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Trabekülektomi, yara iyileşmesi, MMC, pirfenidon, halofuginon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yara iyileşmesi modülasyonunun glokom filtran cerrahilerde cerrahi başarıyı artıran önemli bir basamak olduğu bilindiğinden peroperatif dönemde yara iyileşmesi üzerine etkili çeşitli antifibrotik ve antimetabolit ajanlar kullanılmaktadır. Bu deneysel çalışma halofuginon ve pirfenidonun glokom cerrahisinde yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 42 erkek Yeni Zelanda albino tavşan, randomize 6 eşit gruba ayrıldı. Beş gruba limbus tabanlı trabekülektomi uygulandı. Kontrol grubuna (Grup I) cerrahi ve postoperatif ilaç uygulanmadı. Grup II'ye %0.9 NaCl 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, grup III'e % 1 lik topikal kortikosteroid 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, grup IV'e intraoperatif 0.4 mg/mL mitomisin-C (MMC) skleral flep bölgesine üç dakika süreyle uygulanıp ilave olarak postoperatif dönemde % 1 lik topikal kortikosteroid 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, Grup V'e postoperatif dönemde % 0.5 pirfenidone 4x1 damlaya ilave olarak % 1 lik topikal kortikosteroid 4x1 damla olarak 14 gün süre ile, Grup VI' ya cerrahi sırasında 10 ng/mL halofuginon emdirilmiş sponç üç dakika süreyle cerrahi alanda bekletilip ilave olarak postoperatif dönemde % 1'lik topikal kortikosteroid 4x1 damla olarak 14 gün süre ile uygulandı. 14 günün bitiminde enüklee edilen gözlerin bleb bölgelerinden hazırlanan kesitlerde fibroblast ve mononükleer hücreler (MNH), Hematoksilen-Eozin ve Masson-Trichrom ile boyanarak histopatolojik olarak değerlendirildi, immunohistokimyasal olarak da TGF-β, FGF-β ve PDGF boyanma yoğunlukları değerlendirildi. Fibroblast ve MNH sayısının baskılanması açısından kortikosteroid, MMC, pirfenidon ve halofuginon gruplarının sham grubuna kıyasla anlamlı olarak etkili olduğu (sırasıyla p0.05), bu iki grup ile mitomisin ve kortikosteroid grubu arasında bu açıdan anlamlı fark (sırasıyla p0.05) Sonuç olarak pirfenidon ve halofuginonun yara yeri iyileşmesi üzerinde etkili olduğu ve günümüzde kullanılmakta olan anti-metabolitlerin ciddi yan etkileride göz önüne alındığında bu ajanların glokom filtran cerrahilerde kullanılan daha etkili ve daha güvenilir ajanlar olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Various antifibrotic and antimetabolite agents are used for inhibiting wound healing during the perioperative period to improve the success of glaucoma filtration surgery. This experimental study was performed to investigate the effects of pirfenidone and halofuginone on wound healing in glaucoma surgery. In this study, 42 male New Zealand albino rabbits were randomly divided into six groups. Limbus based trabeculectomy was performed in five groups. Surgery was not performed and no drug was administered in the control group (Group I) . 0.9% NaCl and 1% corticosteroid were administered topically four times daily in for 14 days in group II and group III respectively after the surgery. İntraoperative 0.4 mg/ml mitomycin-C (MMC) was applied on to the scleral flap site for three minutes and in addition 1% topical corticosteroid was administered four times daily for 14 days in group IV after the surgery.0.5% topical pirfenidone+1% topical corticosteroid were administered four times daily in group V for 14 days after the surgery. İntraoperatively, sponge soaked halofuginone 10 ng/ml was applied on to the scleral flap site for three minutes and 1% topical corticosteroid was administered four times daily in group VI for 14 days after the surgery. Operated eyes of the rabbits were enuclated on the 15th day. Trabeculectomy tissues were excised. Histopathological sections were obtained from the bleb sites and Hematoxylin-Eosin and Masson-Trichrom staining were performed for evaluating fibroblast and mononuclear cells. Additionally, the intensity of TGF-β, FGF-β, and PDGF immunohistochemical stainings were evaluated. In terms of suppression of fibroblast and MNC, corticosteroid, MMC, halofuginone and pirfenidone groups were observed to be effective when compared with the sham group (p0.05).