Süt azı dişlerinde CAD/CAM yöntemiyle hazırlanan kuronların in vitro şartlarda karşılaştırılması
In vitro comparison of primary molar crowns prepared using CAD/CAM
- Tez No: 379361
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, CEREC 3, polimerik CAD/CAM rezinler, self adeziv rezin simanlar, SEM
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; PMMA (Telio CAD®), modifiye PMMA (Vita CAD-Temp®) ve UDMA rezin (Lava Ultimate®) bazlı polimerik CAD/CAM rezinleri ve CEREC 3 CAD/CAM sistemi kullanılarak hazırlanan kuronların, kırılmaya karşı dirençleri, gerilime karşı dirençleri, başarısızlık şekilleri, mikrosızıntı testi ve SEM değerlendirmelerinin in vitro şartlarda karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, Telio CAD®, Vita CAD-Temp® ve Lava Ultimate® CAD/CAM bloklarından, CEREC 3 sistemi kullanılarak standart (alt ve üst E2 PÇK formunda) 90 adet kuron hazırlanmıştır. Kuronların 60'ı kırılmaya karşı direnç testi, 30'u da gerilime karşı direnç ve mikrosızıntı testleri için kullanılmıştır. Kırılmaya karşı direnç testinde, kuronlar metal güdükler üzerine, kimyasal sertleşen kalsiyum hidroksit ile simante edilmiştir. Gerilime karşı direnç ve mikrosızıntı testlerinde ise, kuronlar, çekilmiş insan süt II. azı dişlerine, APM (RelyX Unicem Aplicap®) ve non-APM (Bifix QM®) içeren self adeziv rezin simanları ile simante edilmişlerdir. Gerilime karşı direnç ve mikrosızıntı testlerini takiben, örnekler, SEM incelemesi ile, siman materyali-diş sert dokusu, siman materyali-kuron arayüzü ve siman materyali bütünlüğü açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler, istatistiksel olarak, %5'lik önem seviyesinde analiz edilmiştir. Bulgular: Kırılmaya karşı direnç testi ve başarısızlık şekilleri için, hem kontrol grubu ile çalışma grupları arasında, hem de çalışma grupları arasında farklılık anlamlı bulunmuştur. Gerilime karşı direnç testinde, hem self adeziv rezin simanlar hem de kuronlar açısından, farklılık istatistiksel olarak anlamlıdır. Bununla beraber, mikrosızıntı testi sonucunda kuron materyalleri açısından farklılık anlamsız, self adeziv rezin siman materyalleri açısından anlamlıdır. Sonuç: Bu çalışmanın sınırları içerisinde, polimerik CAD/CAM rezin kuronlar, süt dişi tam kuronal kaplamalarında, self adeziv rezin simanlar ile beraber kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the fracture strength test, tensile strength test, failure types, microleakage test and SEM evaluations of the crowns prepared using PMMA (Telio CAD®), modified PMMA (Vita CAD-Temp®) and UDMA (Lava Ultimate®) based polimeric CAD/CAM resins and CEREC 3 system. Material and Method: In this study, 90 standard (in form of upper and lower E2 SSCs) crowns were prepared from Telio CAD®, Vita CAD-Temp® and Lava Ultimate® polimeric CAD/CAM resins using CEREC 3 system. 60 of the crowns were subjected to fracture strength test and 30 were subjected to tensile strength and microleakage tests. For fracture strength test, crowns were cemented onto the metal cores with chemically cured calcium hydroxide. For tensile strength and microleakage tests, crowns were cemented to extracted human primary molar teeth with APM (RelyX Unicem Aplicap®) and non-APM (Bifix QM®) containing self adhesive resin cements. After tensile strength and microleakage tests, samples were evaluated by SEM at three regions: interface between tooth's hard tissue and cement material, interface between cement and crown material, and within the cement itself. The obtained data was analysed with the confidence interval of %5.