Adolesan bireylerde, pubertal büyüme atılımı ile büyüme ve kemik metabolizma hormonları arasındaki ilişkinin incelenmesi.
The relationships between the growth and bone metabolism hormones with pubertal growth spurt ın adolescents.
  1. Tez No: 379439
  2. Yazar: FATMANUR GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHİT ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bone metabolism hormones, growth hormone, insulin-like growth factor-I, insulin-like growth factor binding protein-3, pubertal growth spurt, puberty
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Adolesan Bireylerde, Pubertal Büyüme Atılımı İle Büyüme Ve Kemik Metabolizma Hormonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, el bilek radyografileri ile belirlenen pubertal büyüme ve gelişim evreleri ile GH/IGF-I/IGFBP-3 ve kemik metabolizma hormonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu kesitsel çalışmaya yaşları 8 ile 17 arasında değişen (75 kız ve 75 erkek) 150 sağlıklı birey katıldı. El-bilek radyografileri ve kan örnekleri her bireyden aynı gün içerisinde alındı. Pubertal büyüme atılımı evreleri, Grave Brown el bilek maturasyon indikatörleri kullanılarak belirendi. GH/IGF-I/IGFBP-3 ve kemik metabolizma belirteçleri rutin biyokimyasal yöntemlerle ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizleri, Kolmogorov-Smirnov testi, ANOVA, Kruskall-Wallis testi ya da Mann-Whitney U testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Her iki cinsiyette de IGF-I, IGFBP-3 ve kemik metabolizma hormonları pubertal büyüme atılımının başlamasıyla birlikte artış göstermiştir. Hormon seviyeleri puberte öncesi ve sonrası değerlerden önemli düzeyde yüksek bulunmuştur. GH, Ca ve FT3 dışındaki tiroid hormonu (TSH,FT4) değerleri puberte döneminde değişim göstermemiştir. Ca, K-ALP, ALP ve GH seviyelerinde cinsiyetler arasında farklılık görülmüştür. Yalnızca GH seviyesi kızlarda daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Pubertal büyüme atılımı ile IGF-I/IGFBP-3 ve kemik metabolizma hormonları arasında ilişki olduğu ortaya çıktı. Pubertal büyüme atılımının belirlenmesi ve residüel büyüme miktarının öngörümünde tekniğin kullanımının güvenilirliğini teyit etmek için longitudinal araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationships Between The Growth And Bone Metabolism Hormones and Pubertal Growth Spurt In Adolescents Aim: The aim of this study was to investigate the relationships between stages of pubertal development determined by hand wrist radiographs and some laboratory parameters including the GH/ IGF-1 /IGFBP-3 axis, and bone metabolism markers in healthy adolescents. Material and Method: One hundred fifty healthy subjects (75 female 75 male) with age ranging from 8 to 17 years, were included in this cross-sectional study. Hand-wrist radiographs and blood samples were taken from each subject on the same day. Grave Brown maturation index was used to determine the pubertal stage. GH/IGF-I/IGFBP-3 and bone metabolism marker levels were measured by routine biochemical methods. Statistical analysis were performed by using Kolmogorov-Smirnov test, ANOVA, Kruskall-Wallis or Mann-Whitney U test. Results: In both sexes IGF-1, IGFBP-3 and bone metabolism marker levels increased with onset of pubertal growth spurt. These levels were significantly higher than at prepuburtal and postpubertal stages. No significant differences were found between prepubertal, pubertal and postpubertal values for GH, Ca and thyroid hormones (TSH, FT4) except FT3. Sex difference was observed in serum Ca, K-ALP, ALP, GH levels. Serum GH values were higher in girls only. Conclusion: There is a relationship between pubertal growth spurt and IGF-I/IGFBP-3 axis and bone metabolism markers. Longitudinal data are necessary to confirm the reliabilty of this technique in predicting the timing of the pubertal growth spurt and the amount of remaining growth.