Kemik ve diş-doku destekli keleş slider apareylerinin etkilerinin 3 boyutlu görüntüleme yöntemiyle karşılaştırılması
The comparison of the effects of bone and tooth- tissue supported keles slider appliances with 3 dimensional imaging method
- Tez No: 379440
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İskeletsel ankraj, Keleş-Slider, Molar distalizasyonu, Üç boyutlu sefalometri, Keles-Slider, Molar distalization, Skeletal anchorage, Three-dimensional cephalometry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kemik ve Diş-Doku Destekli Keleş Slider Apareylerinin Etkilerinin 3 Boyutlu Görüntüleme Yöntemiyle Karşılaştırılması Amaç: Çalışmamızın amacı kemik ve diş-doku destekli Keleş Slider apareylerinde maksiller 1. molar dişlerin distalizasyonuyla meydana gelen değişimlerin 3 boyutlu olarak karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza iskeletsel Sınıf I, dişsel Sınıf II ilişkiye sahip 38 hasta (29 kız, 9 erkek) dâhil edildi ve hastalar iki gruba ayrıldı. İlk gruba (15 kız, 4 erkek) kemik destekli distalizasyon apareyi, ikinci gruba ise ( 14 kız, 5 erkek) Keleş Slider apareyi uygulandı. Kemik destekli distalizasyon yapılan gruptaki hastalara ankrajın sağlanması amacıyla insiziv foramenin posterioruna ve sutura palatina medianın her iki yanına 2 mm çapında 7 mm uzunluğunda mini vida yerleştirilmiştir. Her iki grupta da molar dişlerin distalizasyonu için 200 g kuvvet uygulanmıştır. Çalışmamız, hastalardan distalizasyon öncesi ve sonrasında alınan Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (KIBT) kayıtları üzerinde yürütülmüştür. Grup içi değişimlerde parametrelerin bir kısmında normal dağılım elde edildiğinden bu parametreler için eşleştirilmiş t- testinden faydalanılmıştır ve grup içi değişimlerde normal dağılım elde edilemeyen parametreler için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Gruplar arası değişimlerde normal dağılım göstermeyen parametreler için Mann Whitney-U testi uygulanmıştır. Ayrıca gruplar arası değişimlerde normal dağılım gösteren parametrelere de Student?s t- testi kullanılmıştır. Bulgular: İstatistiksel analizlere göre çalışmamızda önemli cinsiyetler arası farklılık bulunmamıştır. KIBT kayıtları üzerinde yapılan analizler sonucunda her iki apareyde de sadece dentoalveoler değişim olduğu ve maksiller 1. Molar dişlerin distalize olduğu bulunmuştur. Kemik Destekli Keleş Slider apareyinde maksiller 1. molar dişler daha paralel hareket etmişlerdir. İskeletsel ankraj kullanılan grupta kesici dişlerde retraksiyon, kanin ve premolar dişlerde distalizasyon görülürken, Keleş Slider apareyinde 2. premolar dişlerde distalizasyon, kesci dişlerde protrüzyon ve kanin ve 1.premolar dişlerde ise mezializasyon görülmüştür. Her iki grupta da dik yön artışı mevcuttur. Sonuç: Kemik destekli apareyler kullanıldığında ankraj kaybı olmadan molar dişlerde paralel hareket elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of the Effects of Bone and Tooth- Tissue Supported Keles Slider Appliances with 3 Dimensional Imaging Method Aim: The aim of our study was the 3 dimensional comparison of changes occurs after maxillary first molar distalization with bone and tooth-tissue supported Keles Slider appliances. Material and Method: 38 patients (29 female, 9 male) with skeletal Class I, dental Class II relationship were included in this study and were divided into two groups. Bone supported distalization appliance was applied to the first group (15 female, 4 male) and Keleş Slider appliance was applied to the second group (14 female, 5 male). Mini screws, in 2 mm diameter and 7 mm length were placed to the both sides of sutura palatina media and posterior of incisive foramen in order to provide anchorage for the patients of bone supported distalization. 200 g force was applied for the purpose of molar distalization. This study was conducted on the Cone Beam Computed Tomography (CBCT) records obtained from the patients before and after maxillary molar distalization. Normal distributions were obtained in the intragroup variations for some parameters, thus a paired t-test was utilized for them and a Wilcoxon test was used for parameters that normal distributions were not obtained in intragroup variations. However, normal distributions were not obtained in the intergroup variations for some parameters and the Mann Whitney-U test was thus applied for these parameters. In addition, the Student?s t-test was used for parameters showing a normal distribution in intergroup variations. Results: According to the statistical analyze there was no significant difference between genders in both groups. Only dentoalveolar changes and maxillary first molar distalization was obtained in both appliance groups. Maxillary first molars moved more paralelly in bone supported Keles Slider appliance. Retraction of upper incisors and distalization of upper canine and premolar teeth was observed in skeletal anchorage group while distalization of upper second premolars, protrusion of upper incisors and mesialization of canine and first premolars in Keles Slider group. Significant increases in vertical dimension were observed in both groups. Conclusion: Maxillary first molars moved in parallel without any anchorage loss using the bone supported appliances.