Fiziksel engelli çocuğu olan ebeveynlerde bakım yükünün ve aile işlevlerinin değerlendirilmesi
Assessment of care burden and family functions of parents with physically disabled children
- Tez No: 379466
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDA ÇELEBİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aile işlevleri, bakım yükü, ebeveyn-çocuk, fiziksel engel, hemşire
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Araştırma, Fiziksel engelli çocukların ebeveynlerinin bakım yükü ve aile işlevlerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma; Elazığ il merkezinde bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı, 3 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde Ağustos 2012- Eylül 2013 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Evrenden örneklem seçme yöntemine gidilmeden, araştırmayı kabul eden 167 fiziksel engelli çocuğun ebeveyni ile yürütülmüştür. Veriler; araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Aile Değerledirme Ölçeği, Zarit Bakım Yükü Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama, Kruskal-Wallis testi, Mann Whitney U testi, t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ile kullanılmıştır. Bulgular: Ebeveynlerin Zarit Bakım Yükü Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamalarına göre (44.99±12.42) bakım yüklerinin orta ciddi boyutta, Aile Değerlendirme Ölçeğinden aldıkları toplam puan ortalamalarına göre (2.18±0.37) aile işlevlerinin sağlıksız olduğu belirlenmiştir. Bakım yükü ile aile işlevleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; aile işlevlerini algılamanın ?roller? ve ?gereken ilgiyi gösterme? alt boyutları ile bakım yükü toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p< 0.05). Sonuç: Çalışma sonucunda elde edilen bulgular çocukların fiziksel engelli olmalarından dolayı ebeveynlerin bakım yükünün arttığını ve aile işlevlerinin etkilendiğini göstermiştir. Ebeveynler için planlanan eğitim ve danışmanlık programlarının düzenlenmesinde bu hususların dikkate alınması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to evaluate the care burden of the parents with physically disabled children and their family function. Material and Methods: This study was conducted between August 2012 - September 2013 in three special education and rehabilitation centers of Provincial Directorates of National Education located in Elazığ. This study was conducted with the parents of 167 physically disabled children without using the method of the sample group selection. The data were collected by using the personal information form, the family assessment scale and the care burden scale which were prepared by the researcher. The means, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, t test, the one-way Anowa and Pearson correlation analysis were used to assess the data distribution. Results: The parents were under moderate to severe care burden according to average total score of Zarit Burden Scale score (44.99 ± 12.42), and unhealthy family functioning according to average total score of Family Assessment Scale (2.18 ± 0.37).