Türkiye internet ağ altyapısının tıkanıklık analizi
Congestion analysis of internet network infrastructure in the case of turkey
  1. Tez No: 379543
  2. Yazar: HAKAN CAN ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TURAN ÖZCERİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Altyapısı, OPNET, Modelleme, Bilgisayar Ağları, Internet infrastructure, OPNET, Modelling, Computer Networks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bilgisayarlar iletişim aracı olarak kullanılmaya başlandıktan sonra bilgisayar ağı kavramı ortaya çıkmıştır. Genel olarak bilgisayar ağları kapsama alanlarına göre yerel alan ağları (LAN-Local Area Network), kentsel alan ağları (MAN-Metropolitan Area Network) ve geniş alan ağları (WAN-Wide Area Network) olmak üzere üç gruba ayrılır. Bilgisayarların ağ yapısı üzerinde birbirleriyle haberleşmesini sağlayan kavrama İnternet denir. İnternet kavramı 1970'li yıllarda ortaya çıksa da 1990'lı yılların sonlarında yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise İnternet teknolojisi yüksek veri hızı ve geliştirilmiş altyapısı ile hizmet sunmaktadır. İnternet kavramının genişlemesi veri aktarımı sağlanan bilgisayar ağının da genişlemesi demektir. Genişleyen bilgisayar ağlarının yüksek maliyeti, farklı coğrafi bölgelerdeki kurulum zorlukları ve ağ yönetiminin güçlüğü bilgisayar ağlarının modellenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu tez çalışmasında Türkiye örneğinde İnternet ağ altyapısının tıkanıklık analizi incelenmiştir. OPNET programının eğitim amaçlı kullanılan OPNET Modeler 14.5 Educational Version ile Türkiye örneğinde İnternet ağ altyapısının tıkanıklık analizi modellemesi yapılmıştır. Modelleme sırasında ağ üzerindeki mevcut durum değerlendirilmiş ve ağ yapısının geliştirilmesi için ileriye dönük öneriler sunulmuştur. Modelleme alanı üzerine uygulama ve profil nesneleri eklenerek modelleme çalışmasına NoDrop, Tahoe ve Reno olmak üzere üç farklı senaryo eklenmiştir. Bu senaryolar üzerinde farklı paket kayıpları gözlenmiş ve ortaya çıkan grafikler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
After computers were started to be used as communication means, computer network concept has come up. Computer networks are divided into 3 groups in general according to their coverage areas as local area networks (LAN-Local Area Network), metropolitan area networks (MAN-Metropolitan Area Network) and wide area networks (WAN-Wide Area Network). The concept which enables the communication between the computers through network structure is called Internet. Although Internet concept arose in 1970s, it started to be commonly used in the late 1990s. Today internet technology provides service with its high data speed and improved infrastructure. Extension of the Internet concept means the extension of the computer network on which data migration is performed. High cost, installation difficulties in various geographical areas and difficulty in network management of extended computer networks has created the need for modelling of the computer networks. In this study, congestion analysis of Internet network infrastructure in the case of Turkey has been examined. Internet network modelling has been performed with the Modeler 14.5 Educational version of OPNET. Program which is used for training purpose. During the modelling, existing situation on networks has been assessed and prospective recommendations have been provided in order to improve the network structure. Inserting application and profile objects on modelling area, three different scenarios have been attached on modeling study as NoDrop, Tahoe and Reno. Different package losses have been observed on these scenarios and the graphics showed up have been compared.