4MAT yönteminin dönüşüm geometrisi konusunda akademik başarıya ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi
The effect of 4MAT method on academic achievement and permanence of learning in transformation geometry subject
  1. Tez No: 379670
  2. Yazar: FEYZA ALİUSTAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: 4MAT öğrenme stili modeli, dönüşüm geometrisi, öğrenme stili, beyin yarıküreleri, 4MAT learning style model, transformation geometry, learning style, brain hemisphere
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. Sınıf matematik dersine ait“Dönüşüm Geometrisi”konusunun öğretiminde, 4MAT yönteminin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma 2012-2013 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Dönüşüm geometrisi konusu bir gruba öğrenme stili ve beyin yarıkürelerinin dikkate alındığı 4MAT yöntemine uygun etkinliklerle, diğer gruba ise ders kitabına dayalı olarak anlatılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kastamonu ilinde bir ilçede bulunan iki ortaokuldaki 32'si deney grubundan, 29'u ise kontrol grubundan olmak üzere toplam 61 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri 30 sorudan oluşan, uzman görüşü alınarak ve geçerlik güvenirlik incelemesi yapılarak araştırmacı tarafından geliştirilen Dönüşüm Geometrisi Bilgi Testinden elde edilmiştir. Nitel verileri ise hem uygulama bitiminde deney grubuna 4MAT yönteminin kullanımı ile ilgili sorulan sorulardan oluşan görüşme formundan hem de öğrencilerin her ders bitiminde tuttukları matematik günlüklerinden elde edilmiştir. Dönüşüm geometrisi bilgi testi uygulama öncesinde ön-test, uygulama sonunda son-test ve son-testin uygulanmasından bir ay sonra kalıcılık testi olarak her iki gruba uygulanmıştır. Araştırmada nicel verileri test etmek için t-testi ve Ancova testi kullanılmıştır. Nicel verilerin analiz sonuçlarına göre Dönüşüm Geometrisi konusunun 4MAT yöntemine uygun etkinliklerle anlatıldığı deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerinden anlamlı düzeyde daha başarılı oldukları ve bilgilerinin de daha kalıcı olduğu görülmüştür. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analiz sonuçları dönüşüm geometrisi konusunun 4MAT yöntemi ile anlatılması hakkında öğrencilerin yaklaşık % 95'inin olumlu görüş belirttiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of 4MAT method on students' academic achievement in teaching of“Transformation Geometry”– a subject included in primary education 7th grade mathematics curriculum. The pretest-posttest control group quasi-experimental design was administered in the study. The study was performed in the second semester of the 2012-2013 academic year. In this period, transformation geometry subject was taught to one group with activities appropriate to 4MAT method which took into consideration learning style an brain hemisphere and to another group as based on lesson book. In two secondary schools, located in a district in the province of Kastamonu, 32 from the experimental group and 29 from the control group, total 61 seventh grade students constitute the sample of research. Quantitative data of the study were obtained from Transformation Geometry Knowledge Test, consisting of 30 questions and developed by researchers through taking expert opinion and doing the validity and reliability study. The qualitative data were obtained from the interview form consisting of questions about the use of 4MAT method and mathematics diaries which students keep at the end of each course. Transformation geometry knowledge test was administered to both groups as pre-test prior to the application, as post-test at the end of application and as permanence test a month after the implementation of the post-test. In this research, ttest and ANCOVA test were used for testing quantitative data. According to the results of the quantitative data analysis, it was seen that experimental group students to which Transformation Geometry subject was taught with activities appropriate to 4MAT method are more successful than control group students at significant level and also it was seen that their knowledge gain are more permanent. In the analysis of qualitative data, descriptive analysis and content analysis were used. The analysis of qualitative data shows that regarding the explanation of Transformation Geometry subject with 4MATmethod, about ninety-five percent of students expressed positive opinions.