Elektrospinning yöntemiyle biyobozunur PCL polimeri kullanılarak nanolif tekstil yüzeylerinin üretilmesi ve üretim parametrelerinin araştırılması
Producted nanofiber textile surfaces using biodegradable PCL polymer by electrospinning method: Investigation of production parametres
- Tez No: 379689
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL TİYEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: PCL( Poly-caprolactone), biyobozunur, kloroform, dimetilformamid, ethanol, elektrospinning, nanwoven, elektrospinning parametreleri, morfolojik özellik, PCL (poly caprolactone), biodegradable, chloroform, dimethylformamide, ethanol, electrospinning, nanwoven, parameters, morphological characteristics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda nanoteknoloji stratejik anlamda önem kazanmış olup“nano”boyuttaki maddelerin atomik veya moleküler düzeydeki üstün özelliklerinden yararlanan yapıların, devrelerin ve sistemlerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Bu şekilde nano malzemeler çok çeşitli alanlarda hızla yaşamımıza girmiştir. Günümüzde biyomalzemeler, tıbbi tekstiller, doku mühendisliği, elektronik, bilişim, savunma sanayi, uzay ve uçak teknolojileri, kompozitler, filtreler, cilt bakım uygulamaları, biyomedikal uygulamalar gibi pek çok alanda nano malzemeler kullanılmaktadır. Bu çalışmada elektrospinning (elektroeğirme) yöntemi kullanılarak biyobozunur bir özellik sergileyen PCL polimeri ile nonofiberler üretilmiştir. Değişken olarak voltaj, konsantrasyon, çözelti ve çözücü parametrelerinin elektrospinning ve lif morfolojisi üzerindeki etkilerini araştırılmıştır. Sonuç olarak, voltajın artması ile beslemedeki düzensiz akış oranından dolayı nanoliflerde düzensizlik ve yüksek çap dağılımı gözlenmiştir. Çözelti konsantrasyonunun artması ile de lif çapının arttığı ve liflerin daha düzgün bir yapıda oluştuğu; konsantrasyonun azalması ile nanoliflerin inceldiği fakat hata olarak nitelendirilen bead (boncuk) yapılarının oluştuğu görülmüştür. Aynı zamanda konsantrasyonun azalması ile birlikte bead yapılarının artış göstermesi sonucu olarak lif yüzeyinin temas açısında artış gözlenmiştir.Çalışmada kullanılan DMF/CH karışımı CH/Ethanol karışımına göre daha yüksek viskozite göstermiş olup DMF'in Ethanol'e göre daha iyi bir çözücü olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, nanotechnology that has gained importance in the strategic meaning includes the development of networks, systems and structures which benefits from the outstanding features on the atomic or molecular levels of nano substances. In this way, nanomaterials has entered our lives in many areas quickly. Today, the nanomaterials are used in many fields such as biomaterials, medical textiles, tissue engineering, electronics, information technology, defense industry, aerospace technologies, composites, filters, skin care applications, biomedical applications. In this study, nonofibers were manufactured using the electrospinning method biodegradable polymer that exhibits a property PCL. Effects of voltage, concentration, solution and solvent parameters as a variable were investigated on electrospinning and fiber morphology. Consequently, because of rate of turbulent flow in the feed with the increase of the voltage irregularities and high diameter distribution in nanofibers were observed. The resulting increase in the concentration of the solution, an increased fiber diameter and fibers as a more uniform structure consisting were seen. Result of the decrease of the concentration it was seen that the nanofibers thinner but structures of bead that described as the error were comprised. Therewithal, as result of increase in the bead construction in result of the decrease of the concentration, increase in the contact angle of the fiber surface was observed. According to used mixture of DMF / CH mixture of CH / ethanol in this study, in results of DMF showed higher viscosity, DMF showed better solvent by Ethanol.