Kaymazlık aprelerinin pamuk ve viskon kumaşlarda boyama ve kumaş performansına etkileri
Cotton and viscose fabrics effects on the dyeing and fabrics performance of anti-slip finishing
- Tez No: 379711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN KURTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: reaktif boyarmadde, kaymazlık apresi, frictorQ, pamuk boyama, viskon, reactive dyestuff, anti-slip finishing, non-slip, frictorQ, cotton dyeing, viscose
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmalar Do Minho Üniversitesi kapsamında Portekizde başlatılarak GAP Güneydoğu Tekstil AR-GE laboratuvarlarında büyük bir bölümü tamamlanmış ve KSÜ Tekstil Mühendisliği laboratuvarlarında sonuçlandırılmıştır. Tez kapsamında %100 pamuk ve viskon kumaşlara kaymazlık apresi uygulanmıştır. Uygulanan apre için iki farklı kimyasal (Tanafinish®40119-Feran SSG) ve bu kimyasalların beş farklı konsantrasyonu (5, 10, 20, 30, 40 g/L) kullanılmıştır. Bu aprenin kumaşların fiziksel özelliklerine ve boyama prosesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Kumaşlar üç farklı proseste (boyanmamış numunelere, boyama öncesi ve boyama sonrası) emdirme yöntemi ile apre işlemine tabi tutulmuştur. Boyama işlemi için pad batch boyama yöntemi ile vinilsülfon esaslı Novacron C reaktif boyarmadde kullanılmıştır. Ayrıca boyama sonrası proseste pamuk numuneler için emdirme yöntemi ile pigment boyama denemeside yapılmıştır ve Orgaprin gren GN boyarmadde kullanılmıştır. Çalışmada pamuklu numunelere kaymazlık ve buruşmazlık apre kombinasyonu boyama işlemi ile birlikte yapılmıştır ve bu uygulamada apre aplikasyonu boyanmamış numunelere, boyama öncesi ve boyama sonrası olmak üzere üç farklı proseste incelenmiştir. Çalışmada amaçlanan temel esas kaymazlık apresinin kumaş performansına etkisi ve bu apre ile boyama işlemi kombine edilerek kumaşa fonksiyonellik kazandırmaktır. Bunun yanı sıra apre işleminde farklı kaymazlık apre kimyasalları ve bu kimyasal maddelerin farklı konsantrasyonları kullanılarak oluşan apre etkisindeki farklılıklar ve apre işleminin uygulama adımları değiştirilerek yani proses değişikliğinin boyama ve apre işlemi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
The studies has been finalized in laboratories to textile engineering of KSU and a large of part was completed in laboratories R&D of GAP Güneydoğu Textile, by starting in content of Do Minho University in Portugal. In the content of thesis, 100% cotton and viscose woven fabrics was applied anti-slip finishing. For finishing process of applied were used two different chemical (Tanafinish®40119-Feran SSG) and five concentrations of these chemicals (5, 10, 20, 30, 40 g/L). This finishing the effect physical properties on the fabrics and on the dyeing process were investigated. Fabrics in three different processes (undyed samples, before dyeing and after dyeing) were subjected to finishing with impregnation method. For dyeing processes were used pad-batch dyeing method and Novacron C reactive dyestuff based Vinylsulphone. Also pigment dyeing application were made with impregnation method for finishing after dyeing process to cotton samples and Orgaprin green GN dyestuff used. In the study to cotton samples were conducted the anti-slip and crease resistance finishing combination with dyeing process and the finishing process of this application were analyzed in three different processes, including undyed sample, dyeing before and after dyeing. Intended to study the basic principles, the effect of anti-slip finishing on fabric performance and the fabric gain functionality by combination to dyeing process with this finishing. Furthermore, with finishing process that made in studies has been examined differences of finishing effect that occurring from differences of different anti-slip finishing chemicals and different concentration of these chemicals, changing the by steps to application of finishing, that is the process changes has been examined the effects on dyeing and finishing.