Risk ve hız perspektiflerini içeren geliştirilmiş bir balanced scorecard model önerisi
An improved balanced scorecard model proposal including risk and agile perspectives
- Tez No: 379741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN AKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: ANOVA, Ar-Ge, Balanced Scorecard, Bulanık ANP, Bulanık DEMATEL, ANOVA, Research&Development, Balanced Scorecard, Fuzzy ANP, Fuzzy DEMATEL
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Günümüzün iş çevresinde, rekabete dayalı avantaj şirketler için çok önemli bir konudur. Balanced Scorecard tanımlanmış performans değerlendirme metodları içerisinde önem kazanmaktadır. BSC stratejileri faaliyetlere dönüştürdüğü için sadece finansal göstergeler için değil aynı zamanda finansal olmayan göstergeleri içerir. Mevcut BSC, Ar-Ge firmaları için uygun değildir. BSC firmalar için etkin bir araç olmasına rağmen, dinamik değildir ve değişime duyarlı değildir. Bu çalışmanın amacı bankaların Ar-Ge birimi açısından yeni bir yapı oluşturmaktır. Metodun bu eksikliği risk ve hız perspektiflerini ekleyerek elimine edilmektedir. Bulanık DEMATEL, kriterlerin önemini ve birbirleri üzerinde etkileri belirler. Bulanık DEMATEL uygulanmadan önce, ikili karşılaştırmaların tutarlılığını ölçmek için DELPHI metodu uygulanmıştır. ANOVA da kriterlerin ilişkisini incelemektedir. Üst ve orta düzey yöneticiler, bulanık DEMATEL için seçilirken, Bilgi Teknolojileri personeli ANOVA için tercih edilmiştir. Bu çalışma, diğer çalışmaların aksine bulanık DEMATEL sonuçlarıyla ANOVA sonuçlarını karşılaştırmaktadır. Bulanık DEMATEL sonuçlarına göre bulanık Analitik Ağ Süreci (Analytical Network Process-ANP) uygulanmıştır. Böylece perspektiflerin ağırlıkları bulunmuştur ve bu çalışmada, eklenen iki perspektifin diğer perspektiflerle ilişkilerinin ve diğer perspektifler gibi ağırlıklarının olduğu ispatlanmıştır. Ek olarak BSC perspektifleri açısından yöneticileri görüşleriyle Bilgi Teknolojileri çalışanlarının görüşleri arasında bir fark olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's business environment, competitive advantage is a crucial issue for companies. The Balanced Scorecard has become prominent within recognised performance appraisal methods. Since, the BSC translates strategies to the actions, it embraces not only financial indicators but also non-financial indicators. Existing BSC consisted of four perspectives are not available for Research&Development firms. Although the BSC is effective tool for companies, it is not dynamic and it is not sensitive to the variation. The aim of this study is to propose a BSC structure in terms of Research&Development department of banks. This weakness of the method has been eliminated by adding risk and agile perspectives. Fuzzy DEMATEL determinesthe significance of criterias and the effects on one another. Before fuzzy DEMATEL is implemented, DELPHI method is implemented to measure consistency of pairwise comparisons. Design of Experiment also examines relationship of criterias. Senior and middle managers are selected for Fuzzy DEMATEL, while Information Technologies personels are preferred for Design of Experiment. This study compares DEMATEL results with DoE results unlike other studies. The results of both methods have been compared. According to Fuzzy DEMATEL results, Fuzzy ANP is implemented. Weights of perspectives are computed in this way and it is proved that added two perspectives are related to other perspectives and both perspectives have weight like other perspectives in this study. Additionally, it has been examined whether there is a difference between the viewpoint of managers and the viewpoint of Information Technologies personel in terms of BSC perspectives.