Jel kart görüntülerinden görüntü işleme teknikleri kullanılarak kan grubu tespiti için arayüz tasarımı
An interface design for blood group detection from gel card images using image processing techniques
- Tez No: 379811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PAKİZE ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arayüz tasarımı, Jel test yöntemi, Kan grubu, Blood groups, Gel test method, User interface design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Jel kan gruplama sistemi günümüzde en çok kullanılan kan gruplama yöntemlerinden biridir. Ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bu sistemin cihaz ve kitleri hâlihazırda ithal edilmektedir. Bu tez çalışmasında jel kan gruplama sisteminin ülkemizde üretilebilmesi amacıyla bu sistemin bir parçası olan jel kart okuyucu cihaz ve bu cihazın kullanılabilmesini sağlayan arayüz yazılımı geliştirilmiştir. Cihazın mekanik kısmı Biomekatronik Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. firması tarafından kendi atölyelerinde üretilmiştir. Arayüz yazılımı C# dili kullanılarak geliştirilmiştir. Bu yazılım kan grubu tespiti için üzerinde 6 tüp bulunan jel test numunelerini kullanmaktadır. Yazılım ile ilk olarak numunelerin çekilen resimleri programa aktarılmakta ve devamında sayısal görüntü işlemleri teknikleri ile numunenin kan grubu tespiti yapılmaktadır. Geliştirilen cihaz ve yazılım her biri 8 farklı kan grubundan (A Rh(+), A Rh(-), B Rh(+), B Rh(-), AB Rh(+), AB Rh(-) ve O Rh(+), O Rh(-)) birini içeren örnek jel test numuneleri kullanılarak test edilmiştir. Elde edilen sonuçlar geliştirilen yazılımın kan grubu tespitini yüksek doğruluk oranı ile gerçekleştirebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Gel blood grouping system is one of the most widely used methods of blood grouping systems. The devices and kits of this system which has also been widely used in our country are imported. In this thesis the gel card reader device and the user interface software has been developed for the gel test reader device which is a part of the gel blood grouping system in order to manufacture the blood group system in our country. Mechanical part of the device is manufactured by Biomekatronik Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. company in their workshops. The interface software developed using C # language. The developed software uses gel test samples which have 6 tubes for the detection of the blood groups. With this software, firstly the captured images of the samples are imported in the program and then the detection of blood group is achieved by using digital image processing techniques. The developed software has been tested by eight different gel test samples. Each of these samples includes one of the eight different blood groups (A Rh (+), A Rh (-), B Rh (+), B Rh (-), AB Rh (+), AB Rh (-) and O Rh (+), OR Rh (-)). The obtained results shown that the developed software can detect the blood groups with a high accuracy rate.