Bazı streptomiset'ler tarafından üretilen doğal pigmentlerin tekstil endüstrisindeki haslık özellikleri ve biyolojik aktiviteleri
The fastness properties and biological activities in textile industry of natural pigments produced by some streptomycetes
- Tez No: 379825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN ÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Streptomiset, Pigment, Biyolojik Aktivite, Tekstil, Haslık Testleri, Streptomycete, Pigment, Biological Activity, Textile, Fastness Tests
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmada, streptomisetler organizma kaynağı olarak kullanılmış ve tüm kültürlerin morfolojik ve biyokimyasal özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada, streptomiset pigmentlerinin antibakteriyel, antioksidan ve antimutajenik aktiviteleri saptanmıştır. Antibakteriyel aktivite disk difüzyon ve MİK (minimum inhibitör konsantrasyonu) yöntemleriyle saptanmıştır. En yüksek antibakteriyel aktivite S. epidermidis'e karşı 11 mm inhibisyon zon çapı olarak Streptomyces sp. D12 tarafından sağlanmıştır. Antioksidan aktivite α,α-difenil -β pikrilhidrazil (DPPH) yöntemi ile test edilmiştir. Streptomyces sp. D12, %24 değer ile en yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu çalışmada streptomiset pigment özütlerinin antimutajenik etkileri de araştırılmıştır. Pigment özütleri rat mikrozomal karaciğer enzimi (-S9) yokluğunda Ames testi ile sodyum azide karşı antimutajenik aktivitesi açısından taranmıştır. Sonuç olarak her iki streptomiset pigment özütü için güçlü antimutajenik aktivite belirlenmiştir. Yün kumaşlar streptomiset pigment özütleri ile boyanmıştır. Buna ilaveten, yün kumaşlara haslık testleri uygulanmıştır. Bu testler yıkama haslığı, su haslığı ve sürtme haslığını kapsamaktadır. Tüm haslık testlerinde yün kumaşlar yüksek değerlere sahiptir. Bu değer 5'tir. Bu çalışmada streptomiset pigment özütleri antibakteriyel, antioksidan ve antimutajenik aktivite göstermişlerdir. Aynı zamanda, boyanmış yün kumaşlar yüksek dayanıklılık değerlerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
In the study used Streptomyces genus as a source of organisms, and were determined the morphological and biochemical properties of all cultures. In this study was determined that antibacterial, antioxidant and antimutagenic activities of Streptomycete pigments. Antibacterial activity was determined by disc diffusion and MIC (minimum inhibitory concentration) assays. The highest antibacterial activity was obtained against S. epidermidis as 11 mm inhibition zone diameters by Streptomyces sp. D12. The antioxidant activity was tested by α,α-diphenyl-β picrylhydrazyl (DPPH). Streptomyces sp. D12 have highest antioxidant activity with 24 % value. In this study, the antimutagenic effects of Streptomyces pigment extracts have been investigated. Pigment extracts were screened for their antimutagenic activity against sodium azide by Ames test in absence of rat microsomal liver enzyme (-S9). Consequently powerful antimutagenic activities were determined for both Streptomyces pigment extract. Wool fabrics were stained with Streptomyces pigments extracts. In addition to, fastness tests were applied to wool fabrics. The tests include; wash fastness, water fastness and crock fastness. In all fastness tests, wool fabrics have the highest values. This value is 5. In this study the Streptomyces pigment extracts were showed antibacterial, antioxidant and antimutagenic activities. At the same time, stained wool fabrics have high fastness values.