Mersin hâl'inde paketleyici kadınların ataerkilliğe karşı taviz ve taktikleri
Packing women's compromises and tactics against patriarchy in Mersin Hâl
- Tez No: 379877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR AKGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın İstihdamı, Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığı, Namus, Ataerkillik, Kadın Taktikleri, Women Employment, Gender Segregation, Honor, Patriarchy, Women's Tactic
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kadınların çalışma şartlarını Mersin Hâl'inde çalışan paketleyici kadınların tavizleri ve taktikleri üzerinden incelemektir. Paketleyicilik meslek olarak tüm gün oturmayı, uysal olmayı, küçük ve hızlı ellere sahip olmayı ve zevk sahibi olmayı gerektirir bu yüzden de 'kadın işi' olarak tanımlanır. Tam da bu yüzdendir ki kadınlar Hâl'de paketleyici olarak çalışmaya işverenler tarafından 'çavuşlar' aracılığıyla davet edilmiştir. Uysallık, eli çabukluk ve yemek yapma ve temizlik marifetleri gibi feminen özellikleri nedeniyle işe alınmış olsalar da işyerlerinde onlar değersiz; erkekler ise üstündürler. Bunun sonucu olarak paketleyici kadınlar dedikodu, hakaret, cinsel taciz ve şiddet olasılığından ötürü erkek iş arkadaşlarıyla çalışırken kendilerini güvende hissetmezler. Daha güvende hissetmek için ise bir takım taktikler ve tavizler üretirler. Kendilerine uygulanan cinsiyete dayalı mesleki ayrımclıktan faydalanarak erkek işçilerle kendi meslekleri üzerine rekabet etmekten kaçınırlar. Ayrıca, gerek kendi istekleri gerekse Hâl'in yapısından ötürü olası dedikodu ve cinsel tacizden kaçınmak amacıyla çalışırken görünür değillerdir. Dahası, erkek iş arkadaşlarını 'abi' ve 'baba' olarak tanıtarak işyerinde olası yakın ilişkileri önlerler. Son olarak, 'namus' paketleyici kadınlar için zorunluluktur. Aksi taktirde namussuz kadınlar yakın ilişkiye gönüllü 'cıvık' kadın olarak tanımlanır. Eğer uygun sosyal politikalar ataerkil işyerlerinde uygulanırsa, çalışan kadınların bu tarz uzun dönem kazanımlarını engelleyen taktiklere ve tavizlere ihtiyaçları kalmayacaktır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to understand women's working conditions by examining compromises and daily tactics of working women as packing women who have worked at Mersin Gross Bazaar [Hâl] as highly patriarchal workplace. Packing as a job is described by 'women job' because it requires to sit all day, be docile, and have nimble fingers and a good taste. Therefore, packing women were invited to work in Hâl by employers through 'sergeants'. Although, they are hired because of their 'feminine' features like docility, nimble fingers and capability of cooking and cleaning; they are inferior and male workers are superior in the workplaces. As a result of that, they do not feel secure while working with male co-workers because of possibility of gossips, insults, sexual harassments or violence. They have produced and used several tactics and compromises in order to feel safer in the Hâl. They have taken benefits from occupational gender segregation not to rival male workers in packing jobs. Also, they are invisible in the Hâl because of both the structure of the workplaces and preferring not to be visible in order to avoid possible gossips and sexual harassments. Moreover, they called their male co-workers as 'brothers' and 'fathers' to prevent possible intimate relations within workplaces. Lastly, 'honor' is an obligation to work as packing women. Otherwise, women without honor are accepted as 'floozy' women who are willingly to involve in intimate relations with other men. I claim that if proper social policies would apply in such a patriarchal workplace, working women might not need such kind of tactics and compromises which prevent women to have long term gain.