The effects of performance feedback and both conscious and unconscious goal setting on performance: A priming study
Performans geribildirimi ve bilinçli ve gizil hedef koymanın performans üzerindeki etkisi: Bir 'Uyandırma' (Priming) etkisi çalışması
- Tez No: 379878
- Danışmanlar: PROF. DR. H.CANAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Geribildirim, Hedef Belirleme, Bilinçsiz Hedef belirleme, Performans, Uyandırma, Feedback, Goal Setting, Sub-conscious Goal Setting, Performance, Priming
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, hedef koyma ve geribildirimin performans üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada, 2 (Geribildirim, Geribildirim Yok) x 3 (Bilinçli Hedef Koyma, Bilinçsiz Hedef Koyma ve Bilinçli ve Bilinçsiz Hedef Koyma Birlikte) x 2 (Ölçüm 1 ve Ölçüm 2) deneysel deseni uygulanmıştır. Çalışmanın örneklemini 208 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Bilinçsiz hedef koyma,“Uyandırma”(Priming) yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu yöntem kapsamında, başarı olgusunu çağrıştıran fotoğraflar kullanılarak katılımcıların başarı motivasyonlarının tetiklenmesi ve bu sayede onların performanslarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Mevcut çalışmada kullanılan performans görevi ise herkes tarafından bilinen bir objenin (Ölçüm 1'de Naylon Poşet; Ölçüm 2'de Flar/Eşarp) olası kullanım alanlarının listelenmesidir. Bu deneysel çalışmanın sonuçlarına göre, üç hedef koyma durumu da (bilinçli, bilinçsiz ve ikisi birlikte) katılımcıların performansını yükseltmiştir. Bilinçli hedef koyma koşulundaki katılımcıların performansı, bilinçsiz hedef koyma koşulundaki katılımcıların performansına göre önemli ölçüde yüksek bulunmuştur. Bilinçli ve bilinçsiz hedef koymanın birlikte kıullanıldığı koşul ise, beklenenin tersine“sadece bilinçli hedef”ve“sadece bilinçsiz hedef”koşullarından daha etkili değildir. Bunun yanında, geribildirimin ve geribildirim ile hedef koyma etkileşiminin, performansı önemli ölçüde yükseltmediği gözlenmiştir. Çalışmanın bulguları, sınırlılıkları ve alanyazınına olan olası katkıları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The major aim of the current study was to examine the effects of feedback and goal setting on performance. A 2 (Feedback, No Feedback) x 3 (Conscious Goal Setting, Unconscious Goal Setting, and both Conscious and Unconscious Goal Setting) x 2 (Trial 1, Trial 2) experimental design was conducted. A total of 208 participants constituted the sample of the study. Priming method was used to set unconscious goals. Specifically, achievement-related photos were used in priming the achievement motive of the participants through which performance was expected to improve. Performance task involved listing the potential uses of a common object. Results of this experimental study indicated that conscious goal setting, unconscious goal setting, and conscious and unconscious goal setting together, they all improved performance from Trial 1 to Trial 2. However, performance improvement was significantly higher in the conscious goal setting condition than in the unconscious goal setting condition. The combination of conscious and unconscious goal setting was not statistically superior to either conscious goal setting or unconscious goal setting alone. Neither a main effect of feedback nor an interaction of feedback and goal setting was significant. The study findings are discussed along with the limitations and potential contributions to the literature.