Ibn Khaldûn and John Locke: A political interpretation of society-a road to private property
İbn Haldun, John Locke: Toplum hakkında politik bir yorum-özel mülkiyete bir yol
- Tez No: 379908
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İbn Haldun, John Locke, asabiye, emek, özel mülkiyet, Ibn Khaldûn, John Locke, asabîyah, labor, private property
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İbn Haldun ve John Locke, doğu ve batı düşüncesinin öne çıkan iki düşünürüdür. Bu çalışma, Mukaddime ve Hükümet Üzerine İki İnceleme'de yer alan politik görüşler arasındaki benzerlikleri anlamayı amaçlamıştır. Özel mülkiyet ve emek kavramları bu çalışmada tartışılan temel kavramlardır. Ibn-i Haldûn ve John Locke'un emek kavramını kullandıkları bağlam farklı olmasına rağmen emeğin değere olan etkisi hakkında ortak bir tutum benimsemişlerdir. Ayrıca yazarlarımız rıza kavramını siyasal toplumun temeli olarak ele almışlardır.
Özet (Çeviri)
Ibn Khaldûn and John Locke are two prominent scholars of the eastern and the western thought. This study aims at understanding the similarities between political foundations for the Muqaddimah and the Two Treatises of Government. Private property and labor are the main notions discussed here. Even though the context Ibn Khaldûn and John Locke use labor is dissimilar, the influence of labor to value has a common ground. Besides, the authors take man and his consent as the main foundation of civil society.