Thorstein Veblen's 'Hidden Utility'
Thorstein Veblen'in 'Gizli Fayda' kavramı
  1. Tez No: 379909
  2. Yazar: ASLI KURŞUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÇINLA AKDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Veblen, hidden utility, heuristics & psychological mechanisms, Veblen, gizli fayda kavramsal sezgi ve psikolojikmekanizmalar
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Economic studies and empirical experiments based on psychological and sociological facts have promoted new approaches particularly in the last 20 years. Although developments and studies on human behavior are high on the rise, systems that can specifically explain human behavior have not been fully developed yet. In this manner, the main aim of this thesis is to define and analyze the secondary utility presented by Veblen in The Theory of Leisure Class (1899) and take it as the genesis of a new type of utility:“hidden utility”. Thesis will lean on the relationship between the secondary utility and the heuristics and psychological mechanisms that are used for maximizing the“hidden utility”. The“Hidden utility”will combine Veblen's concepts, pecuniary emulation and conspicuous consumption with heuristics and psychological mechanisms utilized for decision making
Özet (Çeviri)
Özellikle son 20 yılda psikolojik ve sosyolojik temellere dayanan ekonomik çalışmaların ve amprik deneylerin neoklasik iktisata yeni yaklaşımlar kattığı görülmektedir. İnsan davranışını açıklama üzerine gelişmeler ve araştırmalar artıyor olmasına rağmen, insan davranışını tam olarak açıklayabilen sistemler henüz oluşturulamamıştır. Bu noktada, tezin ana amacı“gizli fayda”kavramının temeli olan Veblen'in“Aylak Sınıf'ın Teorisi”(1899) eserinde yer verdiği ikincil fayda kavramını incelemektir. Bu kapsamda tezde gizli faydanın maksimize edilmesinde kullanılan ikincil fayda ile kavramsal sezgiler ve psikolojik mekanizmalar ilişkilendirilecektir. Gizli fayda kavramı, Veblen tarafından ortaya konan öykünme ve gösterişli tüketim kavramları ile karar süreçlerinde kullanılan kavramsal sezgiler ve psikolojik mekanizmalarını birleştirmektedir.